Hoge Raad der Nederlanden

Cassatieberoep verworpen in schietpartij bij school

Den Haag , 25-10-2011

Achtergrond
Op 27 maart 2008 staat een man (34) in Deventer naast zijn auto te wachten tot de school van zijn jongste zoon uitgaat. Zijn andere zoon van 12 heeft hij dan al opgehaald, deze wacht in de auto. De ex-vrouw (36) van de man komt met een vuurwapen op de man af en schiet op hem. De man wordt aan zijn oor geraakt en gaat in de auto zitten met de bedoeling weg te rijden. Dat lukt niet. De vrouw gaat door met schieten en raakt de man op verschillende plaatsen van zijn lichaam. Uiteindelijk weet de man uit de auto te komen en in de richting van de school te lopen waar hij voor de deur in elkaar zakt. Het slachtoffer wordt in het ziekenhuis geopereerd en overleeft de schietpartij. De jongen in de auto is ongedeerd gebleven.

Procedure bij hof en Hoge Raad
Het hof Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden, veroordeelt de verdachte op 22 april 2010 wegens poging tot moord tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs. (LJN BM2025)

De verdachte heeft beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Haar advocaat is mr. A.R. Maarsingh in Deventer.

Advocaat-generaal Knigge heeft de Hoge Raad op 13 september 2011 geadviseerd het beroep te verwerpen en de bestreden uitspraak uitsluitend te vernietigen voor wat betreft de hoogte van de opgelegde gevangenisstraf. Dit in verband met het overschrijden van de redelijke termijn.

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep met een zogenoemde verkorte motivering als bedoeld in art. 81RO. Dat is een standaardmotivering die inhoudt dat de klachten niet tot cassatie kunnen leiden en dat geen nadere motivering nodig is omdat geen rechtsvragen aan de orde zijn gesteld die van belang zijn voor de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling. Verder vernietigt de Hoge Raad de bestreden uitspraak uitsluitend voor wat betreft de duur van de opgelegde gevangenisstraf in verband met het overschrijden van de redelijke termijn en vermindert deze tot 4 jaar en 9 maanden .

Gevolg van deze uitspraak
De door het hof opgelegde gevangenisstraf wordt verminderd tot 4 jaar en 9 maanden. Voor het overige is de uitspraak van het hof definitief geworden.

Dit is een samenvatting van de uitspraken van de Hoge Raad van 25 oktober 2011. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraken zijn laatstgenoemde beslissend.

Den Haag, 25 oktober 2011
Mireille Beentjes, woordvoerder/communicatieadviseur Tel. 070-3611237
Uitspraken: BT2178


Zie het origineel