D66

dinsdag 25 oktober 2011

EU-politieschool vestigen in Den Haag

Het Europees Parlement gelast op initiatief van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy een onderzoek naar de verplaatsing van de Europese politietrainingsschool Cepol naar Den Haag. Gerbrandy vindt Den Haag als internationale stad van het recht bij uitstek de plek om politiemensen uit de hele EU op te leiden.

Europol

Cepol is een agentschap van de EU, een trainingsschool voor Europese agenten die zich bezighouden met grensoverschrijdende criminaliteit, zoals cybercrime en mensenhandel. Het gaat om kennisoverdracht. Op dit moment is Cepol gevestigd 70 km ten noorden van Londen, een zeer onhandige locatie. In Den Haag zit niet alleen het Internationaal Strafhof maar ook het hoofdkantoor van Europol, een groeiende internationale politieorganisatie met steeds meer succes.

Verhuizing

Gerbrandy, zelf Hagenaar, wil Cepol onderbrengen bij Europol. Dat is niet alleen logisch, het is ook veel efficiënter (qua kosten). Het Europees Parlement heeft de Europese Rekenkamer gevraagd een kosten/baten-analyse te maken van de verhuizing. Pakt dat positief uit, dan is verplaatsing zeer waarschijnlijk. De EU-lidstaten hebben de laatste stem.

Profiel

Gerbrandy is verheugd met de eerste stap. "Ook al is het een relatief kleine organisatie, het zou Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld weer extra profiel geven."