Groen!

Eerlijk aanbesteden voor overheden wordt makkelijker

door Bart Staes (Europese fractie) op 25 oktober 2011 in "Democratie en overheid", "Internationaal", "Milieu en natuur"

Gemeenten en provincies in de Europese Unie, mogen ook sociale en duurzame criteria hanteren bij openbare aanbestedingen. Dat is het gevolg van een besluit dat het Europees parlement vandaag nam. Europees parlementslid en co-rapporteur Bart Staes (Groen!) is tevreden met het besluit omdat er âterecht niet langer van overheden verwacht wordt dat zij louter tegen de laagste prijs aanbestedenâ. Ook arbeidsomstandigheden bij de productie mogen in het vervolg meewegen bij de keuze voor het kwalitatief beste product. De Europese Commissie heeft verklaard dit voorstel van het Europees Parlement over te nemen.

Staes is tevreden met deze toezegging van de Europese Commissie: "Dit is belangrijk voor het bevorderen van eerlijke handel en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als gemeenten en provincies in Europa vaker voor duurzame en eerlijke producten kiezen, wordt er ook meer sociaal geproduceerd. Het gaat om verantwoordelijkheid in de gehele keten, zodat ook de boer of de mijnwerker in `Verweggistan' profiteert."

"Hopelijk helpt dit initiatief overheden om niet langer af te wachten maar zich actief in te zetten voor de bevordering van het duurzaam aanbesteden van koffiezetapparaten tot kantoorgebouwen. Ook uit de Belgische praktijk bleek de laatste jaren dat lokale overheden daar graag werk van maken, maar daar in beperkt werden door de wettelijke mogelijkheden."

Duitse Groene-collega Heide Rühle, als EP-rapporteur verantwoordelijk voor dit dossier, wees er ook op dat dit voorstel voor vereenvoudiging van regelgeving rond de openbare aanbestedingen het voor overheden goedkoper zal maken: "Openbare aanbesteden mag geen extra kosten met zich meebrengen, zeker niet in een tijd waarin publieke middelen onder druk staan. Coherente en duideljike regelgeving moet juridische twisten en vertragingen tegengaan. De bestaande onzekerheden over weat wel en niet kan, leidt vaak tot de goedkoopste aanbieder, zonder dat dit de meest economische, sociale en duurzame keuze is."

Volgens Staes moeten de nieuwe, eenvoudiger en transparante regels en procedures er ook toe leiden dat KMO's makkelijker mee kunnen bieden op openbare aanbestedingen.

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Factual iteit%2FNieuwsflash-eerlijk-aanbesteden-voor-overheden-wordt-makkelijke r_2385.aspx&send=false&layout=standard&width=450&show_faces=true&action =recommend&colorscheme=light&font&height=80&appId=276556572364194

Contact: Bart Staes -