CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Grapel vrij in ruil voor 25 Egyptische gevangenen

di 25-10-2011

De Amerikaans-Israelische Ilan Grapel, die sinds 12 juni gevangen zit in Egypte, komt waarschijnlijk 27 oktober vrij. Grapel werd opgepakt om dat hij een spion voor Israel zou zijn, maar hij is nooit formeel aangeklaagd. In ruil voor 25 Egyptenaren zou Grapel nu worden vrijgelaten. De Israelische Veiligheidsraad vergadert dinsdag 25 oktober over de deal, maar er wordt verwacht dat de leden van de raad er mee in zullen stemmen.

Volgens een verklaring van het kantoor van Israelische premier Benjamin Netanyahu zijn geen van de gevangenen veiligheidsrisico's voor Israel en zijn er onder hen drie minderjarigen. Almagor, een organisatie die terreurslachtoffers in Israel vertegenwoordigt, bestrijdt dit en zegt dat de helft bestaat uit drugssmokkelaars, maar dat de andere helft wel degelijk een gevaar is voor de veiligheid.

Israel en Grapels familie hebben ontkend dat de 27 jarige New Yorker een spion zou zijn. De Israelische krant Yedioth Ahronot zegt dat hoogwaardigheidsbekleders in Caïro inmiddels hebben toegegeven dat Grapel geen spion is. Grapel werd ook beschuldigd van brandstichting van politiebureaus en het opruien van protestanten tegen het Egyptische leger.

Grapel groeide op in Amerika, maar emigreerde naar Israel, waar zijn grootouders wonen. In 2005 voltooide hij zijn studie Internationale Betrekkingen aan Johns Hopkins University in Amerika en waarna hij in het Israelische leger diende. Hij raakte gewond in de Tweede Libanonoorlog in 2006. Daarna ging hij terug naar Amerika, waar hij rechten studeert aan de Emory Law School in Atlanta. Volgens zijn familie was hij ten tijde van zijn arrestatie in Egypte voor vrijwilligerswerk bij een `Juridische Hulp'-organisatie in Caïro.