Interprovinciaal Overleg (IPO)


Petitie: geen extra energiebelasting op groengas

Petitie: geen extra energiebelasting op groengas

25 oktober 2011

Het IPO is verheugd over de brede steun voor de petitie die groengasleveranciers en -producenten samen met verschillende overheden vandaag hebben aangeboden aan de Kamercommissie Financiën. De petitie omvat voorstel om rijden op groengas fiscaal te stimuleren. Staatssecretaris Frans Weekers stelt voor om de energiebelasting op groengas te verhogen. Er dreigt dan een verstoring in de concurrentiepositie ten opzichte van bijvoorbeeld elektrisch rijden. Dit terwijl rijden op groengas minstens zo schoon en milieuvriendelijk is.

Gedeputeerde Tanja Klip-Martin (VVD), portefeuillehouder binnen het IPO, zegt verrast te zijn geweest door de voorstellen in de autobrief en het belastingplan van het Kabinet. "Veel ondernemers hebben al flink geïnvesteerd in groengas, zowel de productie als ook in bijna 100 tankstations die eind dit jaar gerealiseerd zijn. Het is doodzonde als we het rijden nu gaan demotiveren met een verhoging van de energiebelasting. Rijden kan namelijk bijna niet duurzamer dan zo," zo licht Klip-Martin toe.

De gezamenlijke provincies zetten zich al langere tijd in voor de ontwikkeling van groengas. Nederland heeft veel productiecapaciteit, zeker in de agrarische sector. Voldoende om in 2020 200.000 auto's op groengas te laten rijden. Ook de vraag naar groengas neemt toe, ondanks het feit dat er nog maar beperkte mogelijkheden zijn om te tanken. Tanja Klip-Martin: "Daarom is dit een slecht moment om met een extra belasting te komen. Wij vragen de kamer om de maatregel uit te stellen tot 2018. Dan heeft groengas de kans om tot schaalvergroting te komen. Daardoor gaat de kostprijs omlaag. Zo wordt de productie van groengas ook minder afhankelijk van SDE+ subsidie. Uiteindelijk is het rijk dus voordeliger uit en houden we een sterke duurzame groengassector over. Dat is een wens die het rijk met ons zou moeten delen," aldus gedeputeerde Klip-Martin.