Gemeente Breda

Breda krijgt beloning voor stimuleren fietsgebruik De gemeentelijke fietsenstalling aan de Concordiastraat ontcangt deze week een speciale fietsreparatieset. Die is toegekend door de Provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) in het kader van het actieprogramma `Fiets in de Versnelling'.

In de fietsenstalling Concordiastraat, een onderdeel van het gemeentelijke parkeerbedrijf, wordt deze week de fietsreparatieset met de naam `FIXIT' neergezet. De FIXIT is een stalen beugelconstructie, die vastzit in de grond, waarin men een fiets kan ophangen. De fietser kan zo op een juiste werkhoogte zelf gemakkelijk met een bijhorende reparatieset een reparatie uitvoeren of snel zijn band oppompen.

Mobiliteitswethouder Wilbert Willems: "Al een groot aantal jaren proberen we op verschillende manieren het fietsgebruik in Breda te stimuleren. Bijvoorbeeld door de aanleg van veilige fietsroutes, het realiseren van meer fietsenstallingen, extra fietsbeugels in winkelcentra en de campagne `Fietsen net zo makkelijk'. Ik ben blij dat we voor één van die inspanningen nu deze originele beloning krijgen."

De provincie en SRE hebben verschillende Brabantse locaties beoordeeld op het niveau van faciliteiten, service en klantgerichtheid. De fietsenstalling Concordiastraat is één van de drie beste fietsenstallingen in de regio. Ze wordt beloond vanwege haar fraaie inrichting, de omzetting van autoparkeren naar fietsparkeren in een deel van een parkeergarage, goede stallingsplekken en extra service in de vorm van het huren van kluisjes, wandelwagens en paraplu's. De stalling is één van de zes gemeentelijke fietsenstallingen in Breda. De andere stallingen liggen aan de Kraanstraat (Haven), Nieuwstraat, het Chasséveld (Het Turfschip), de Oude Vest en Achter de Lange Stallen.
Het Amphia Ziekenhuis en de NHTV in Breda ontvangen dezelfde beloning voor hun inspanningen om het fietsgebruik van hun werknemers c.q. studenten te stimuleren.

De provincie Noord-Brabant stimuleert samen met partners uit het bedrijfsleven, overheden, kenniscentra en belangen- en brancheorganisaties het fietsgebruik in Brabant. Doel is om in 2020 dé fietsprovincie van Nederland te zijn met een aandeel fiets van 28 tot 30% ten opzichte van andere vervoersmiddelen. Meer fietsen leidt tot beter bereikbare (binnen)steden en een betere leefomgeving.

Breda, 25 oktober 2011