CDA


Algemene politieke beschouwingen in de Eerste Kamer dinsdag 25 oktober 2011

Vandaag vinden de Algemene Politieke Beschouwingen plaats in de Eerste Kamer. Fractievoorzitter Elco Brinkman heeft voor het eerst namens de CDA-fractie in de Eerste Kamer het woord gevoerd.

Brinkman begon ermee een woord van hoop uit te spreken. Hoop in deze tijd vol somberheden. Wij allemaal hebben ervoor gezorgd dat Nederland op de 16e plaats staat in de wereldeconomie en vergeleken met andere Europese landen staat Nederland er helemaal niet zo slecht voor.

Maar er zijn ook zorgen. Sommige mensen voelen zich buiten de maatschappij staan, zijn boos, of bang voor snelle veranderingen. Financiële stabiliteit en gezonde overheidsfinancien zijn belangrijk voor onze welvaart. We willen immers allemaal liever een zinvolle baan dan een ontmoedigende uitkering. Daarom heeft de CDA-fractie aan het kabinet gevraagd wanneer de schermen weer op groen gaan. Komt er op korte termijn een pakket aan maatregelen dat ervoor gaat zorgen dat Brussel in kan grijpen wanneer een land zich niet aan de regels houdt?

De overheid moet volgens de CDA-fractie niet alles zelf willen doen, maar in plaats daarvan meer de verantwoordelijkheid en vrijheid laten aan de mensen zelf. Er zijn nog teveel regels, er is nog teveel bureaucratie, waar burgers en bedrijven tegenaan lopen. Laat bedrijven doen waar zij goed in zijn, laat vakkundige docenten en verplegers gewoon hun belangrijke werk doen. En dat is niet het invullen van formulieren... Daarom pleit de CDA-fractie in de Eerste Kamer voor een tweede Crisis- en Herstelwet. Een wet gericht op vrijheid en verantwoordelijkheid voor mensen met kwaliteiten; thuis, in bedrijven en instellingen.

Voor de gehele inbreng van Elco Brinkman kunt u hier klikken.