CDA


Crisis vraagt om ondubbelzinnige oplossing in Europa dinsdag 25 oktober 2011

Europa bevindt zich in een ongekende impasse. Er is behoefte aan daadkracht en aan slagvaardigheid, zowel voor de korte termijn als voor de langere termijn. Deze crisis vraagt dan ook om een ondubbelzinnige keuze voor Europa, voor een sterke munt en een sterke Unie.

Geen lidstaat kan de eurocrisis alleen de baas, betoogde CDA woordvoerder Ormel tijdens het Kamerdebat over de Europese top. In de lastige jaren die voor de deur staan, moeten de Europese landen hun bereidheid tonen om nationale problemen met kracht aan te pakken. Alleen door samen te werken kunnen de lidstaten komen tot een sterke munt en een sterke Europese Unie. Ormel: âAlleen een intensivering van de Europese samenwerking biedt kansen op nieuwe groei van welvaart en op nieuwe kansen voor werkgelegenheid. Maar Europa is voor de CDA-fractie nadrukkelijk meer dan alleen een economisch samenwerkingsverband. Het is een gemeenschap van gemeenschappelijke waarden en gemeenschappelijke normen die de inwoners vrede, welvaart en rechtszekerheid biedt. Voor dit Europa zal de minister-president pal moeten staan.â

De CDA-fractie staat pal achter de euro, aldus Ormel. âDeze munt heeft Nederland veel extra welvaart gebracht en dat moet in de toekomst zo blijven. Zo'n munt kan echter alleen goed werken als alle zeventien landen zich aan de afspraken uit het Stabiliteits- en Groeipact houden. Het feit dat Duitsland en Frankrijk zich in 2003 en 2004 niet aan die afspraken hebben gehouden, is een enorme fout geweest, die hopelijk valt te herstellen. Afspraak zal afspraak moeten zijn binnen een muntunie.â

Ormel benadrukte ook dat er sinds het uitbreken van de crisis toch al een aantal goede stappen zijn gezet. De aanvaarding van het sixpack bijvoorbeeld in het Europees Parlement heeft geleid tot versteviging van het Stabiliteits- en Groeipact. Ook worden landen nu in een eerder stadium aangesproken op problemen. Als zij die niet aanpakken, volgen er sancties.
Het CDA verwacht van de regering dat die geen onomkeerbare stappen zal zetten in Brussel. Ook verwacht zij daadkracht, niet alleen van onze regering, maar van de EU als geheel. Op het totaalpakket dat uit die onderhandelingen komt zal de CDA fractie ja of nee zeggen.