Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima bij MBO Koploperoverleg

RVD, 25 oktober 2011, nr. 281

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden heeft hedenmiddag in het hoofdkantoor van de ABN AMRO bank in Amsterdam het eerste Koploperoverleg bijgewoond van maatschappelijk betrokken ondernemers. Tijdens deze bijeenkomst presenteerden 30 grote bedrijven hun voornemens over maatschappelijk betrokken ondernemen. De Prinses ontving de ondertekende intentieverklaring, waarin dit voornemen wordt onderstreept.

Tijdens de bijeenkomst verkenden 50 managers van 30 grote bedrijven, allen koplopers op het gebied van maatschappelijk betrokken ondernemen, hoe ze hun krachten beter kunnen bundelen rond maatschappelijke vraagstukken. Er is gesproken over samenwerking rond 6 thema's: mantelzorg, arbeidsparticipatie, aansluiting onderwijs op de arbeidsmarkt, leefbaarheid in wijken, financiële zelfredzaamheid en vitaliteit, gezond eten en bewegen.

Het maatschappelijk ondernemen kent een grote variëteit aan bijdragen van bedrijven aan maatschappelijke doelen en organisaties. Meer dan de helft van de kleine en middelgrote bedrijven steunt één of meer maatschappelijke organisaties. Het gaat daarbij meestal om kleine bijdragen aan lokale initiatieven. Daarnaast wordt ook steun in natura gegeven, waarbij kan worden gedacht aan het actief betrekken van eigen medewerkers bij maatschappelijke projecten.

MVO Nederland is de nationale kennis- en netwerkorganisatie voor bedrijven met een ambitie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het streven is hiervan een vanzelfsprekende zaak te maken voor alle ondernemers in Nederland. MVO Nederland voorziet haar achterban van kennis en inspiratie over de volle breedte van dit onderwerp.