Royal Haskoning


Dutch Cycling Embassy zet fiets in de (internationale) markt 25-10-2011
Nederland is een land van fietsen en fietsers. Niet vreemd dus dat juist in Nederland onlangs de Dutch Cycling Embassy (DCE) is gelanceerd. Deze koepel is een publiekprivate samenwerking met als doel het Nederlandse product `fiets' in de breedste zin van het woord internationaal in de markt te zetten. Royal Haskoning participeert in de stuurgroep met kennis en sponsoring.

De hele wereld kijkt met interesse naar de Nederlandse knowhow op het gebied van fietsbeleidsontwikkeling, fietsinfrastructuur en van het fysieke product fiets zelf. Toch lukt het ons niet voldoende, om onze kennis en ervaring te verkopen aan het buitenland. Voortbouwend op wat organisaties als Fietsberaad en Interface for Cycling Expertise eerder al probeerden, richt de Dutch Cycling Embassy zich op het bevorderen van de fiets, onder andere als goedkoop vervoersmiddel in gebieden waar de levensstandaard laag is (Azië, Afrika, Latijns-Amerika). Ook Oost-Europa krijgt alle aandacht. In een arm en ex-communistisch land als Albanië ligt dat best lastig. Fietsen worden daar nog negatief geassocieerd met een periode dat auto's onbereikbaar waren voor de gewone man.

Krachten bundelen
Is de DCE een levensvatbaar idee? Alles zal afhangen van het commitment van de participerende partijen: de Nederlandse overheid, non-profitorganisaties en het bedrijfsleven. De DCE verwacht veel steun van Nederlandse ambassades, die de BV Nederland doelgericht in de schijnwerpers zetten. "Door onze krachten te bundelen kunnen wij de fiets als krachtig en duurzaam Nederlands product in de markt zetten", meent adviseur Wim van der Wijk van Royal Haskoning. "Aan dat proces dragen wij graag ons steentje bij met kennis op het gebied van bijvoorbeeld het opzetten van een gedegen fietsinfrastructuur."

Serieuze plannen in VS
Hoe verleid je mensen om de fiets te pakken? "Dat willen we realiseren met goede en veilige voorzieningen, in combinatie met promotie, voorlichting, workshops en verkeersveiligheidtrainingen", vervolgt Van der Wijk. "De DCE- aanpak heeft er in de VS al toe geleid, dat een aantal steden serieuze plannen heeft om een netwerk van veilige fietspaden en andere fietsvoorzieningen, aan te leggen. Verder is Royal Haskoning betrokken bij de voorbereiding van de Nederlandse bijdrage aan Rio+20, een VN-conferentie over duurzame ontwikkeling, die in juni 2012 in Rio de Janeiro zal worden gehouden. Het gebruik van de fiets zal hier ook aandacht krijgen."

Stappen overslaan
"Ondanks de verkeersdoden die hier helaas elk jaar nog vallen te betreuren, behoort Nederland wereldwijd tot de top drie van verkeersveilige landen", concludeert Van der Wijk. "Door te profiteren van onze kennis en ervaring, kunnen andere landen meteen een paar stappen overslaan en bouwen aan een veilige en duurzame fietsbeleidsontwikkeling en infrastructuur."