Royal Haskoning


Wentholtpark: succesvolle pilot van breed gedragen ontwerp 25-10-2011
Onlangs verrichtte locoburgemeester Wentink van Lichtenvoorde (gemeente Oost Gelre) de feestelijke opening van het vernieuwde Wentholtpark. "Dit park is ontworpen door de mensen die er dagelijks tegenaan kijken of er doorheen wandelen, fietsen of rijden", aldus een tevreden Wentink.

Door het park stroomt de Hofbeek. Het bovengronds halen en zichtbaar maken van de beek is de drager van deze herinrichting. De metamorfose van dit park is een sprekend voorbeeld van hoe gemeente, stakeholders, belangenvereniging, omwonenden en uitvoerenden intensief (en succesvol) kunnen samenwerken. In eerste instantie verzocht de gemeente Oost Gelre om een breedgedragen inrichtingsontwerp met een traditioneel contract, waarin het Wentholtpark een facelift zou krijgen, rekening houdend met het waterplan. Royal Haskoning gaf leiding aan deze succesvolle pilot. In een verrassende tweede fase speelde ook Bouwend Nederland een belangrijke rol met betrekking tot de innovatieve aanbesteding.

Ontwerpteam met leken en professionals
In het externe ontwerpteam zaten naast adviseurs en een landschapsarchitect van Royal Haskoning ook de gemeente en vertegenwoordigers van omwonenden en een scholengemeenschap die aan het park grenst. Projectleider Erik Siebelt: "Gewenste ingrediënten als duurzame aanpak van park en schoolplein, wensen vanuit de buurt en de vereiste waterbufferfunctie van de Hofbeek vielen binnen het gestelde budget. Het definitieve ontwerp kreeg breed draagvlak bij alle betrokkenen."

Méér kansen voor lokale markt
Tijdens de bestekfase van dit project kwam het verzoek van Bouwend Nederland om het Wentholtpark alsnog tot pilot uit te roepen voor een andere benadering van de markt in het aanbestedingstraject. Bouwend Nederland vertegenwoordigt Achterhoekse bouw- en infrabedrijven en wilde méér kansen creëren voor de lokale markt. Deze aanpak sloot goed aan bij de wensen van de gemeente Oost Gelre. Het goedgekeurde RAW-bestek gold binnen het nieuwe geïntegreerde contract (UAV-gc) als minimale basiskwaliteit. Bij de aanbesteding van de inschrijvingen telde de beoordeling door het ontwerpteam mee voor 60% De opdracht is uiteindelijk gegund aan een lokale inschrijver die met een behoorlijk afwijkend ontwerp kwam.

Unieke verbetering
"De adviseurs van Royal Haskoning sprongen snel en deskundig in op onze verzoeken", aldus Vincent Lette, projectleider R.O. en Beheer gemeente Oost Gelre. "Tijdens het hele werkproces hebben zij mij vakkundig ondersteund met technische kennis en vertaalden de ideeën van de leken (bewoners) in het ontwerpteam naar duidelijke uitwerkingen. Vooral toen Bouwend Nederland instapte heb ik veel profijt gehad van hun ervaring en professionaliteit. Het ontwerpteam moest door de ommezwaai in de tweede fase wat langer wachten op het eindresultaat, maar daardoor hebben we wél een unieke verbetering weten te realiseren."