Gemeente Hoogeveen

Groen licht voor openbaar verlichtingsplan

25 oktober 2011 - Het college wil de komende jaren zoveel mogelijk nieuwe en duurzame openbare verlichting in de gemeente realiseren.

Dat staat in een beleidsplan over de openbare verlichting, dat in opdracht van de raad is gemaakt. Het doel is om kwaliteit van de openbare verlichting voor de komende jaren te handhaven en waar nodig te verbeteren. Wethouder Tiens Eerenstein: "De komende jaren willen we zoveel mogelijk toe naar nieuwe en duurzame verlichting, maar gelet op de economische situatie wordt alles in verschillende stappen uitgevoerd."

Onderzoek en uitvoering

Om een goed beeld te krijgen van de huidige toestand van de openbare verlichting begint de gemeente in 2012 met een inventarisatie en stabiliteitsonderzoek van de masten en armaturen. Ook wordt volgend jaar het onderhoudscontact opnieuw aanbesteed en wordt onderzocht hoe de organisatie van het beheer en onderhoud er moet uitzien.

Vervangen lampen

In 2013 begint het vervangen van lampen. Hierdoor worden de onderhoudskosten lager. Ook wordt op meerdere manieren aan energiebesparing gedaan. Waar LED-verlichting meer rendement oplevert, wordt dit gebruikt in plaats van conventionele verlichting. Daarnaast verdwijnt verlichting van wegen in het buitengebied, met uitzondering van bijzondere situaties, zoals rotondes en kruisingen. Deze verlichting wordt in fasen verwijderd. Tot slot gaat de gemeente bij vervanging en nieuwe aanleg de verlichting dimmen. Ook hiervoor geldt gefaseerde uitvoering en afhankelijk van het beschikbare budget voor verduurzaming.