CDA


Van Nistelrooij: scheiding kerk en staat Tunesië veilig stellen dinsdag 25 oktober 2011
CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij roept de islamitische partij Ennahda op om als verkiezingsoverwinnaar samen te werken met de andere partijen. Van Nistelrooij: "Door samenwerking kan de scheiding van kerk en staat in de nieuwe grondwet overeind blijven." Van Nistelrooij was samen met 14 andere Europarlementariërs verkiezingswaarnemer bij de eerste verkiezingen van de Arabische Lente op zondag 23 oktober, in Tunesië.

Van Nistelrooij: "Het enthousiasme en de hoop op een betere - meer democratische - toekomst was bij veel mensen direct voelbaar, met name bij jongeren."

Geschat wordt dat 90 procent van de geregistreerde stemgerechtigden is komen opdagen. "Het verkiezingsproces is ons vrij, eerlijk en transparant gebleken. Een groot succes," aldus van Nistelrooij. "Maar de verkiezingen waren nog maar de eerste stap. De islamitische partij Ennahda lijkt de meeste stemmen te hebben gehaald. Een samenwerking met de seculieren lijkt behalve noodzakelijk ook erg waarschijnlijk. Deze meerderheid zal in de verkozen grondwettelijke vergadering het komende jaar een grondwet kunnen schrijven die de scheiding van kerk en staat vastlegt."

Van Nistelrooij zegt goede hoop te hebben dat Tunesië zich zal ontpoppen tot een volwaardige democratie, een model voor landen in de regio, en een sterke partner voor Europa. Van Nistelrooij: "Des te groter het democratisch succes in Tunesië, des te groter de hervormingsdruk bij haar buren in Libië, Egypte en elders in de Arabische wereld. Europa, en Nederland zullen hier ook voordeel bij hebben."