CDA


Omtzigt: Blij met overgangsregeling van Successiewet dinsdag 25 oktober 2011

Er komt een overgangsregeling voor de heffing van erfbelasting. Dat heeft de staatssecretaris van Financiën toegezegd, op verzoek van CDA Kamerleden Pieter Omtzigt en Henk Jan Ormel. Het gaat om situaties waarbij ouders de blote eigendom van hun woning hebben overgedragen aan hun kinderen, en zelf tot hun overlijden in het huis blijven wonen.

Het CDA vindt het prijzenswaardig als mensen voor elkaar zorgen. In een latere fase van het leven wonen ouders soms samen met hun kinderen in het ouderlijke huis. De woning wordt dan vaak alvast overgedragen aan de kinderen. De kinderen betalen over de overdracht van het huis schenk en erfbelasting. Per 1 januari 2010 veranderde dat. Er moest ineens ook nog een keer betaald worden over de waardestijging na de overdracht van het huis. Een behoorlijke strop voor mensen die lang voor hun ouders zorgen, of die het huis verbouwd hadden, bijvoorbeeld om dat samenwonen mogelijk te maken. Een aantal lokale CDA-afdelingen in Twente en de Achterhoek, zoals Dinkelland trok daarom aan de bel. Dit leidde op 22 juli tot uitgebreide Kamervragen.

Bij de herziening van de Successiewet is geen rekening gehouden met deze groep. Omtzigt en Ormel zijn dan ook blij dat de Staatssecretaris na vragen van de CDA-kamerleden alsnog een overgangsregeling invoert. Zo kunnen mensen, die voor 1 januari 2010 onder de oude regeling vielen, gebruik maken van een nieuwe step-upregeling. Dit houdt in dat de kinderen alleen belast worden over de waardeaangroei vanaf 1 januari 2010, toen deze wetswijziging is doorgevoerd. Hierdoor heeft de wijziging dus geen terugwerkende kracht meer. In veel gevallen zal de waarde van de woning vanaf 2010 bovendien niet in waarde gestegen zijn. Zij kunnen dan alsnog met de fiscus tegen de lagere waarde van de woning afrekenen. Het gaat om enkele honderden gevallen per jaar. Deze overgangsregeling geldt ook voor kinderen die na de wetswijziging het vruchtgebruik van de ouders hebben omgezet in een zakelijk huurrecht. Hierover heeft Omtzigt wel vervolgvragen gesteld. Het CDA vindt namelijk dat de kinderen helemaal geen erfbelasting over de woning hoeven te betalen als de ouders een zakelijke huur hebben betaald.

Omtzigt en Ormel zijn positief over de versoepeling van de goedkeuring voor bestaande huursituaties. Momenteel moeten de kinderen de huur die zij aan hun ouders vragen jaarlijks hebben geïndexeerd aan de algemene huuraanpassingen. Als de kinderen kunnen aantonen dat de huurprijs in redelijkheid zakelijk is gebleven, voldoen ze aan de voorwaarden. Dit zal de staatssecretaris dan goedkeuren.