Ingezonden persbericht




Persbericht

MARGIN CALL van J.C. Chandor (scenario en regie)
opent zesde editie Leids Film Festival

Actuele en meeslepende thriller over het uitbreken van de financiële crisis met Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci en Demi Moore in de hoofdrollen

www.leidsfilmfestival.nl
25 t/m 30 oktober 2011

Het Leids Film Festival opent op 25 oktober 2011 haar zesde editie met de film Margin Call, een thriller met een wel heel actueel thema: het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis in 2008. Regisseur en scenarioschrijver J.D. Chandor wist grote acteurs te strikken als Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci en Demi Moore. Het festival heeft met deze opening de Nederlandse première te pakken; de film wordt op 10 november in de Nederlandse bioscopen uitgebracht door Benelux Film Distributors.

Chandor portretteert de werknemers van een grote verzekeringsbank op Wall Street in de cruciale 24 uur voor de grote financiële meltdown. Het is een meeslepend onderzoek naar de menselijke kant van deze mondiale ramp. Hoe reageren de grote spelers in de financiële industrie als zij beslissingen moeten nemen die de toekomst van de hele wereld aangaan?

De film maakte eerder dit jaar deel uit van de Berlinale Competitie en werd daar zeer goed ontvangen. Ook in de rest van de wereld kan de film, mede dankzij het thema, op veel interesse rekenen.

De organisatie is blij en trots het festival dit jaar te mogen openen met deze grote productie over een nu al legendarische gebeurtenis in de wereldgeschiedenis, die bijna iedereen tot op de dag van vandaag aangaat.

Synopsis
Een grote verzekeringsbank verkoopt, ondanks de grote risico's en de vele waarschuwingen, riskante investeringspakketten aan hun cliënten. Op een late avond ontdekken twee jonge advocaten dat het onderpand van de bank om eventuele verliezen te kunnen compenseren (de margin) doorbroken is en dat het bedrijf op een grote ramp afstevent. Omdat geheel Wall Street van deze vergiftigde investeringen probeert af te komen realiseren ze zich tot hun grote schrik dat de markt op het punt staat in te storten. Er wordt een nachtelijke meeting gerealiseerd met het management, waarbij gekozen moet worden tussen twee opties: de bank ten onder laten gaan of toch proberen hun gevaarlijke bezittingen te verkopen. Hun cliënten zullen worden geruïneerd, maar zij kunnen blijven bestaan. Als de nacht vordert wordt het pijnlijk duidelijk dat hun beslissing een domino-effect kan veroorzaken dat consequenties heeft voor de hele wereld.

Margin Call (2011) | Scenario en Regie: J.D. Chandor | Met: Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Demi Moore, Stanley Tucci | 109 min. | VS | Nederlandse ondertiteling

Over het Leids Film Festival:
Dit jaar vindt de zesde editie van het Leids Film Festival plaats van 25 oktober t/m 30 oktober. In de bioscopen en culturele podia van Leiden draaien zo'n 150 films en vinden diverse activiteiten plaats zoals lezingen, exposities en feesten. Het festival trok in 2010 ongeveer 20.000 bezoekers.

Het Leids Film Festival staat erom bekend een divers filmprogramma te presenteren. Naast de nieuwste grote films, bestaat het Panorama-programma uit lichte arthouse-films die toegankelijk zijn voor een breed publiek. Ieder jaar is er ook een bijzondere programmering van Chinese en Japanse films, waarvoor het Leids Film Festival in dit verband samenwerkt met het Confuciusinstituut, het Sieboldhuis en Camera Japan.

The Iron Herring Competition
Sinds 2010 komt het Leids Film Festival met een nieuwe internationale competitie: The Iron Herring Competition. Een aantal speelfilms dingen mee naar deze distributieprijs die uniek is in Nederland: een professionele, internationale jury reikt ¤ 10.000 euro prijzengeld uit aan de distributeur die de winnende film in Nederland zal verspreiden. Zo wil het festival ervoor zorgen dat meer kwaliteitsfilms kans maken op een theatrical release in Nederland.