Imtech NV

Trading update Imtech Q3 2011: orderportefeuille neemt verder toe, handhaving vooruitzichten 2011, goede voortgang strategisch groeiplan 2015

Gouda - Imtech (IM-AE, technische dienstverlening in Europa en op de mondiale maritieme markt) ziet de orderportefeuille in het derde kwartaal 2011 - vergeleken met dezelfde periode vorig jaar - verder toenemen. Imtech handhaaft de vooruitzichten voor het gehele jaar 2011 en verwacht een verdere toename van de EBITA door een combinatie van autonome groei en acquisities. Tevens handhaaft Imtech haar lange termijn strategisch plan om in 2015 te komen tot een opbrengstenniveau van 8 miljard euro. In het bereiken van deze groeidoelstelling wordt goede vooruitgang geboekt. Zo zijn in 2011 tot op heden 14 acquisities gedaan. Dit leidt op termijn tot extra groei zowel bij de overgenomen ondernemingen als bij de rest van het Imtech-portfolio.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'Hoewel de marktomstandigheden door economische vertraging en financiële onzekerheid rondom de euro en de positie van banken niet optimaal zijn, kenmerkt Imtech zich door een verdere groei van de orderportefeuille. Dit komt omdat de vraag naar technologie - in het bijzonder energie-efficiënte en andere duurzame oplossingen - over een breed front blijft groeien. Met ons brede pakket aan hightech technische diensten kunnen we hier goed op inspelen.'

'Imtech weet zich ook in 2011 per saldo prima staande te houden. Vooral in Duitsland & Oost-Europa, Nordic (Zweden, Noorwegen en Finland) en in de Europese markten voor ICT en Traffic kwam verdere groei van de orderportefeuille tot stand. In de UK heeft Imtech zich door twee acquisities aanzienlijk versterkt, hetgeen ook een positief effect heeft op de bestaande business. Mede daardoor, maar ook autonoom, ontwikkelt Imtech zich in de UK & Ierland goed. In Spanje ligt de orderontvangst, vooral door het nagenoeg stilvallen van de gebouwenmarkt, op een lager niveau. In de Benelux doen we het redelijk in de markten van industrie en infra, maar valt de orderintake in de gebouwenmarkt opnieuw terug. In de mondiale maritieme markt is nog steeds sprake van aarzeling in de nieuwbouwmarkt voor olie en gas, hetgeen deels gecompenseerd door deelname aan internationale marineprogramma's en groei in de markt van services.'

'Er werden in 2011 tot op heden 14 acquisities in en buiten Europa gedaan met totale opbrengsten op jaarbasis van circa 430 miljoen euro. Imtech onderscheidt zich in haar acquisitiebeleid door een focus op goed presterende overnamekandidaten die geïntegreerd binnen het Imtech-portfolio niet alleen zelf extra groeien, maar ook zorgdragen voor verdere autonome groei van het bestaande portfolio.'

Verdere groei orderportefeuille
Imtech is in Duitsland dé leidende technologiepartner voor energie-efficiëntie in een sterk groeiende energiemarkt, bijvoorbeeld met een order van 400 miljoen euro voor het energie-efficiënt maken van 800 gebouwen. Naast 'groene' gebouwen gaat het ook om decentrale energiecentrales, energie uit afval, bio-energie etc. Daarnaast zorgen hoogwaardige technologische competenties in segmenten als luchthavens, de auto-industrie, in de markt van ('groene') datacenters en in de zorg voor autonome groei. Ook de positie in Oost-Europa ontwikkelt zich voorspoedig. Vooral in Polen en Hongarije is sprake van een gezonde groei van de orderportefeuille.

In de Benelux valt de infrastructurele markt door dalende overheidsinvesteringen fractioneel terug, met uitzondering van de energiemarkt. Toch weet Imtech zich goed te handhaven, bijvoorbeeld met hightech oplossingen voor 'smart grids' (slimme energienetwerken), in verkeerstunnels, in de railmarkt en op het gebied van hoogspanning. In de gebouwenmarkt valt de orderintake opnieuw terug en neemt de concurrentie verder toe. Onderhoud, export, zorg en vooral energieprojecten ('groene' gebouwen, warmte-/koudeopslag, bio-energie etc.) en ('groene') datacenters zorgen voor een zekere mate van compensatie. Een grote order (100 miljoen euro) is de technologische afbouw van de NoordZuid-metrolijn in Amsterdam. De industriële markt trekt licht aan. Imtech doet het hier allerzins redelijk en wist diverse nieuwe onderhoudscontracten te verwerven. Luxemburg blijft op niveau. Per saldo daalt de orderportefeuille opnieuw.

In de UK zet het herstel in de regio Londen door. Imtech weet hiervan duidelijk te profiteren, vooral in het energiesegment. Imtech focust zich op 'groene' innovatie in gebouwen, het onderwijs en op multidisciplinaire projecten. Met de overname van zowel Inviron (gespecialiseerd in technisch onderhoud en beheer) als Smith Group UK (een outperformer in het noordwesten van de UK met een focus op energie) werden belangrijke stappen voorwaarts gezet. Samenwerking met de bestaande Imtech-bedrijven zal leiden tot verdere groei. Vanuit Ierland wordt met succes ingezet op technologie-export, bijvoorbeeld naar Kazachstan of het Midden-Oosten. Per saldo weet Imtech zich in de UK & Ierland goed te handhaven.

In Spanje ondervindt Imtech in toenemende mate de effecten van de daar aanwezige uitdagende marktomstandigheden. De gebouwenmarkt is nagenoeg stil gevallen. Dit wordt deels gecompenseerd door groei in de markten van energie-efficiëntie, ('groene') datacenters, maintenance en zorg. In de industrie weet Imtech zich redelijk staande te houden, ondanks toenemende concurrentie. Per saldo daalt de orderportefeuille.

Ook in Nordic (Zweden, Noorwegen en Finland) trekt de (energie)markt verder aan. Imtech weet hiervan te profiteren. Voorbeelden zijn substantiële energiebesparingen voor woningcorporaties en realisatie van duurzame school- en zorgcomplexen. Daarnaast wordt gewerkt aan integratie van de Imtech-bedrijven NVS (werktuigbouw) en NEA (elektrotechniek). Doel is aan de ruim 2.000 klanten, conform de Imtech-aanpak, multidisciplinaire diensten aan te bieden (combinatie elektrotechniek en werktuigbouw). Een begin is hiermee gemaakt. De energie-activiteiten krijgen door overname van de Zweedse energie- en klimaatspecialist Sydtotal een extra push. Ook in de zorg doet Imtech het in Zweden goed. In Noorwegen - rondom Oslo - werd door een acquisitie van een elektrotechnische onderneming de positie versterkt.

In de Europese ICT-markt weet Imtech over een breed front prima te presteren. Vooral in Duitsland, Zwitserland, Nederland en Oostenrijk met grote orders van onder meer farmaceut Merck Pharma, de universiteit van Wageningen en Exapac (Franse Post). Met de laatste order werd de basispositie in Frankrijk versterkt. Ook in België en Roemenië ligt de order-intake op niveau. De UK blijft fractioneel achter. De posities in Zuidoost-Azië en Oostenrijk werden door acquisities versterkt. In Zweden werd een sterke positie verworven met de overname van QBranch, marktleider in IT-services voor het middelgrote bedrijfssegment; een prima springplank voor verdere groei.

De positie in de Europese trafficmarkt blijft op niveau. Er werden doorbraken gerealiseerd voor hightech verkeersoplossingen in Rusland, Litouwen en Roemenië en de bestaande trafficpositie in Polen en Kroatië werd met nieuwe orders versterkt. De verkeersintensiteit is hier dusdanig dat hightech verkeersoplossingen belangrijk bijdragen aan een betere doorstroming van het verkeer. In Sint Petersburg bijvoorbeeld realiseert Imtech een nieuw verkeersmanagementsysteem. In Nederland en de UK blijft de positie op niveau. In Zweden en Finland is sprake van verdere groei. Er wordt ook goede voortgang geboekt met export van traffictechnologie buiten traditionele Imtech-landen.

In de mondiale maritieme markt blijven de nieuwbouwactiviteiten in de olie- en gasmarkt, ondanks een grote hoeveelheid prospects, achter. Dit wordt deels gecompenseerd door deelname aan internationale marineprogramma's en groei in de markt van services. Luxe jachten blijft redelijk op niveau. In Canada werd door een acquisitie de positie versterkt. Mede hierdoor wist Imtech zich te kwalificeren voor deelname aan een omvangrijk langlopend nieuwbouwprogramma van de Canadese overheid, waarmee de positie van Imtech op de maritieme markt in Canada en omringende regio's aanzienlijk wordt versterkt. Met een tweede overname én door opening van een servicevestiging werd het aantal mondiale servicevestigingen op 75 gebracht. Imtech beschikt nu ook in Spanje, Frankrijk, Marokko en andere delen van Noord-Afrika over een sterk servicenetwerk.

Gezonde financiële positive
De financiële positie van Imtech is stabiel en blijft ruim binnen de marges van de met banken afgesloten convenanten.

Handhaving vooruitzichten 2011 en lange termijn groeidoelstelling 2015 Naar de huidige inzichten verwacht Imtech voor 2011 een verdere toename van de EBITA door autonome groei en acquisities. Tevens handhaaft Imtech onverkort haar lange termijn strategisch plan om in 2015 te komen tot een opbrengstenniveau van 8 miljard euro bij een operationele EBITA-marge tussen 6% en 7%. Met het bereiken van deze lange termijn groeidoelstelling ligt Imtech goed op koers. Naast de gedane acquisities heeft Imtech goede voortgang tot stand gebracht op de Europese energiemarkt, zijn bestaande posities versterkt en zijn er verdere stappen gezet op weg naar de verdere internationalisering van de activiteiten. Imtech heeft dan ook vertrouwen in de toekomst.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Meer informatie