Dienstenbond CNV

Nieuws


24 oktober 2011

Albert Heijn aan de slag met cao-afspraken

Afgelopen week heeft Albert Heijn bekend gemaakt hoe het staat met de uitvoering van de cao-afspraken over werkgelegenheid en er is verder gesproken over de kwaliteitsagenda. Tijd voor een update.

In de cao is afgesproken dat voor iedere medewerker die vertrekt een nieuwe medewerker wordt aangenomen (1-op-1 vervanging). Verder is afgesproken dat bovenop de 1-op-1 vervanging aan 200 medewerkers extra een vast contract wordt gegeven.

Uit cijfers van Albert Heijn blijkt dat de 1-op-1 vervanging is geslaagd. Maar i.p.v. 200 extra OT-contracten (bovenop de 1-op-1 vervanging) zijn er maar 159 extra gerealiseerd. AH geeft aan dat met de bovenstaande cijfers correct uitvoering is gegeven aan de cao-afspraken. Er zijn volgens hen immers meer dan 200 OT-contracten aangeboden.

Maar deze zijn niet extra. En dat moet volgens de uitleg van CNV Dienstenbond wel zo zijn. Daar is vorig jaar niet voor niets door jullie actie voor gevoerd en dat laten we dus niet zomaar lopen. Om toch aan onze uitleg te voldoen heeft AH aangegeven voor 1 januari 2012 het aantal van 200 extra OT-ers alsnog te realiseren. En daarmee wordt het resultaat behaald wat CNV Dienstenbond voor ogen had. En dat resultaat telt.

Betrouwbare cijfers?
Cijfers hebben pas waarde als ze ook echt kloppen. Wij willen daarom dat de cijfers gecontroleerd worden, het liefst door onszelf. AH geeft aan dat zij geen inzage kunnen verlenen vanwege privacy-overwegingen. Door de namen van medewerkers en de status van hun contract aan ons ter inzage te leggen zou volgens AH de Wet Bescherming Persoonsgegevens worden geschonden.

Wij betwijfelen dat. Maar ook hier telt voor ons het resultaat. Daarom zouden wij ermee kunnen leven als een extern bureau (een accountant of notaris) dat door ons is aangewezen de cijfers controleert en objectief de betrouwbaarheid vaststelt.

Kwaliteitsagenda gaat gewoon door
CNV Dienstenbond vindt het niet nodig om hierover een hoogoplopend conflict te krijgen met AH. Er wordt voldaan aan onze uitleg van de cao-afspraken. We gaan er ook vanuit in alle redelijkheid afspraken te kunnen maken over de controle van de cijfers. Een conflict hierover leidt alleen maar tot nieuwe vertraging rondom de kwaliteitsagenda.

Op twee terreinen (meer invloed op je rooster en uitruil tussen tijd en geld) zijn wij met AH in een vergevorderd stadium. Wij hebben er vertrouwen in dat de resultaten hiervan voor medewerkers meerwaarde hebben en dat deze aansluiten bij de uitkomsten van de groepsbijeenkomsten die in juni zijn gehouden. Verbeteringen voor medewerkers willen we niet vertragen.

Daarom willen we dit snel kunnen afronden en het resultaat aan jullie voorleggen, zodat jullie als leden van CNV Dienstenbond daarover kunnen beslissen. Tegelijkertijd erkennen wij ook dat er nog een lastige discussie ligt: het terugdringen van het percentage uitzendkrachten naar 23% ten gunste van vast en volwaardig werk.

CNV Dienstenbond benadrukt nogmaals dat in die discussie wat ons betreft:

* Het arbeidsvoorwaardenpakket van huidige medewerkers niet verandert.

* AH fors moet gaan investeren in scholing en loopbaan van huidige en nieuwe medewerkers, zodat er een betere positie op de arbeidsmarkt ontstaat en er geïnvesteerd wordt in de toekomst van mensen.
* Arbeidsvoorwaarden van nieuwe medewerkers mogelijk anders kunnen worden ingericht, maar de huidige cao blijft het uitgangspunt. Er mogen geen te grote verschillen in arbeidsvoorwaarden ontstaan. En hierbij geldt dat RSD er niet voor niets is. Het werk is fysiek belastend, dus daar horen ontziemaatregelen bij.
* Het percentage uitzendkrachten hierdoor richting 23% moet zakken.

Leden hebben het voor het zeggen
Wat er ook wordt afgesproken, de leden van CNV Dienstenbond hebben het voor het zeggen. Er zal geen enkel voorstel worden ingevoerd zonder jullie instemming. Als wij concrete afspraken maken zullen we zo snel mogelijk ledenvergaderingen beleggen waarin we tekst en uitleg geven. En zoals altijd kunnen jullie dan stemmen over de bereikte resultaten.