Ingezonden persbericht


33ste Noordelijk Film Festival in Leeuwarden
9 - 13 november 2011

PERSBERICHT
25 oktober 2011

*Noordelijk Film Festival maakt Interregio Competitie bekend *Acht films, waarvan drie Nederlandse premières, strijden om Matad'Or en 10.000 euro

Het Noordelijk Film Festival heeft acht films geselecteerd voor de Interregio Competitie 2011. In de selectie, die zoals elk jaar bestaat uit eerste of tweede speelfilms van filmmakers, zijn drie Nederlandse premières en drie voorpremières opgenomen. De films strijden om de Matad'Or, waaraan een bedrag is verbonden van 10.000 euro. Van vijf competitiefilms verwelkomt het filmfestival de regisseur als gast, waaronder Markus Schleinzer van de controversiële Oostenrijkse film MICHAEL. De winnaar van de Interregio Competitie 2011 wordt op zondag 13 november bekend gemaakt.

Het Noordelijk Film Festival verwelkomt met groot genoegen de jury van de Interregio Competitie 2011. De jury bestaat uit de Hongaarse filmmaker György Pálfi, bekend van de films HUKKLE (2001) en TAXIDERMIA (2006), de Vlaamse danser, choreograaf, zanger en acteur Sam Louwyck (te zien dit festival in 22 MEI van Koen Mortier), de Pools-Nederlandse regisseur Urszula Antoniak (bekend van NOTHING PERSONAL en haar nieuwste film CODE BLUE, te zien tijdens dit festival), de Griekse producent Maria Hatzakou (van ATTENBERG en Yorgos Lanthimos' nieuwste film ALPS), en filosoof, dichter en filmcriticus voor o.a. NRC en de Filmkrant Dana Linssen. De winnaar van de Interregio Competitie 2011 wordt bekend gemaakt tijdens de slotceremonie op zondag 13 november in de Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

De geldprijs van ¤ 10.000, verbonden aan de Matad'Or, wordt ter beschikking gesteld door de Provinsje Fryslân.

Interregio Competitie 2011 en gasten:

AVE (AVÉ) van Konstantin Bojanov (Bulgarije, Frankrijk, 2011) Deze film vol liefdevolle speldenprikjes gaat over kunststudent Kamen, die tijdens een rondreis de van huis gelopen Avé tegen komt. Afstand nemen van het leugenachtige meisje blijkt nog niet zo gemakkelijk. Gast: Konstantin Bojanov (regisseur) is aanwezig woensdag 9 tot en met zondag 13 november.

BEYOND (SVINALÄNGORNA) van Pernilla August (Zweden, Denemarken, Finland, 2010) - voorpremière In dit hartverscheurende verhaal speelt actrice van dit moment Noomi Rapace (Millennium-trilogie), Leena die door een onverwachts telefoontje wordt teruggeworpen in haar jeugd vol alcoholmisbruik. BEYOND is de Zweedse inzending voor Oscar voor beste buitenlandse film. Releasedatum : 19 januari 2012 door Lumière

CRULIC - THE PATH TO BEYOND (CRULIC - DRUMUL SPRE DINCOLO) van Anca Damian (Roemenië, Polen, 2011) - Nederlandse première Documentaire - deels animatie - over de tragische geschiedenis van Claudiu Crulic, die een hongerstaking begon in de gevangenis om zijn onschuld te bewijzen. Gast: Anca Damian (regisseur) zal van zaterdag 12 tot en met zondag 13 november als gast aanwezig zijn.

MAJORITY (ÇOGUNLUK) van Seren Yüce (Turkije, 2010) Filmisch, groots opgezet en zeer actueel verhaal over de Turkse Mertkan, die in strijd komt met vader en familie als hij een relatie begint met de Koerdische Gül.

MICHAEL van Markus Schleinzer (Oostenrijk, 2011) - voorpremière Controversiële, maar met prijzen overladen film over de perverse relatie tussen de tienjarige Michael en de pedofiele kantoorklerk Michael. Gast: Markus Schleinzer (regisseur) aanwezig van vrijdag 11 tot en met zaterdag 12 november. Releasedatum: 17 november 2011 door Wild Bunch Benelux

TURN ME ON, GODDAMMIT! (FÅ MEG PÅ, FOR FAEN) van Jannicke Systad Jacobsen (Noorwegen, 2011) - Nederlandse première In TURN ME ON, GODDAMMIT! wordt de ontluikende seksualiteit van de vijftienjarige Alma op een zeer liefdevolle en openhartige manier verteld. Gast: Jannicke Systad Jacobsen (regisseur) aanwezig van zaterdag 12 tot en met zondag 13 november.

TYRANNOSAUR van Paddy Considine (Groot-Brittanië, 2010) - voorpremière Deze publiekslieveling van menig filmfestival vertelt het verhaal over de zelfdestructieve Joseph die zijn uiterste in Hanna ontmoet. Zij, een christelijke medewerkster van een liefdadigheidswinkel, heeft zo haar eigen problemen. Releasedatum: 5 januari 2012 door Wild Bunch Benelux

VOLCANO (ELDFJALL) van Rúnar Rúnarsson (IJsland, Denemarken, 2011) - Nederlandse première Aandoenlijk en menselijk verhaal over de relatie tussen de gepensioneerde Hannes en zijn vrouw, en hoe deze verandert na een reeks van tragische gebeurtenissen. VOLCANO is de IJslandse inzending voor Oscar voor beste buitenlandse film. Gast: Rúnar Rúnarsson (regisseur) aanwezig van zaterdag 12 tot en met zondag 13 november.

Het volledige programma van het Noordelijk Film Festival verschijnt op dinsdag 25 oktober in de festivalprogrammakrant, als bijlage van de Leeuwarder Courant, en online op www.noordelijkfilmfestival.nl. Op donderdag 29 oktober verschijnt er een katern gewijd aan het Noordelijk Film Festival in de Filmkrant.

(Einde Persbericht)

Noot aan de redactie,

Ingezonden persbericht