Ingezonden persbericht



---



P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 25 oktober 2011

Bestuur MV Leusderweg stapt op wegens onvrede

Het bestuur van de Middenstandsvereniging Leusderweg (MVL) stapt op. Een enquête, dit voorjaar gehouden onder de winkeliers, maakte duidelijk dat er veel oud zeer is in het winkelgebied. Ook is er onvrede over het functioneren van het zittende bestuur.

'De stemming is het beste te omschrijven als moedeloos'. Bestuursvoorzitter Robert Hoegen Dijkhof windt er geen doekjes om. Het zittende bestuur geniet niet het vertrouwen dat het zou moeten hebben om de belangen van de winkeliers te kunnen behartigen en gezamenlijke activiteiten te ontplooien. Naar aanleiding van de resultaten van de enquête heeft het bestuur haar conclusies getrokken. Hoegen Dijkhof schreef een statement dat vandaag aan alle ondernemers in het gebied wordt uitgereikt: de voorzitter en de penningmeester treden af. Medio november wordt een bijzondere vergadering bijeengeroepen, waarin hopelijk nieuwe ondernemers zullen opstaan om de kar te trekken.

De enquête onder de winkeliers werd dit voorjaar gehouden, om te peilen of er voldoende draagvlak aanwezig is om een Ondernemersfonds op te richten. Bij een Ondernemersfonds betalen alle winkeliers mee aan gezamenlijke activiteiten. Nu is de deelname aan de winkeliersvereniging op basis van vrijwilligheid. Doordat het ledenaantal de afgelopen jaren sterk was afgenomen, had de winkeliersvereniging nog maar weinig financiële mogelijkheden om een goed marketing- en promotiebeleid te kunnen voeren.

De MVL zag mogelijkheden in het oprichten van een Ondernemersfonds op basis van de BIZ, een wet die het mogelijk maakt dat gemeenten op verzoek van de ondernemers een belasting kunnen heffen. De opbrengsten hiervan worden gestort in het Ondernemersfonds, waarmee gezamenlijke activiteiten bekostigd kunnen worden. Voorwaarde voor een dergelijke constructie is echter dat de meerderheid van de ondernemers zich vóór invoering ervan uitspreekt. De enquête heeft aangetoond dat dit op de Leusderweg nog niet het geval is. 'Maar we hebben gemerkt dat er ondanks het negatieve sentiment ook heel positieve geluiden zijn', zegt Raoul Veldink van Urban Solutions, het bureau dat het draagvlakonderzoek heeft uitgevoerd. 'Veel ondernemers beseffen wel dat er echt iets moet gebeuren, wil de Leusderweg weer een bloeiend winkelgebied worden. Dat het huidige bestuur nu haar verantwoordelijkheid neemt en schoon schip maakt, biedt ruimte aan nieuwe initiatieven.'

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht