Nachtburgemeesters uit Nederland en Vlaanderen treffen elkaar


Middelbeers klaar voor nachtburgemeesterscongres

MIDDELBEERS, 20111025 -- Dertien nachtburgemeesters uit Nederland en Vlaanderen reizen aanstaande zaterdag af naar het schilderachtige dorpje Middelbeers in Noord-Brabant. Op neutraal terrein ontmoeten ze elkaar tijdens het Eerste Internationale Nachtburgemeesterscongres. ’s Avonds verzorgen ze er gezamenlijk een sprankelend cultureel programma.

In hartje Middelbeers, op het Doornboomplein, wordt de komende dagen een tijdelijk congrescentrum neergezet. Daar zullen zaterdagmiddag de nachtburgemeesters met elkaar in gesprek en debat gaan, onder dagvoorzitterschap van D66-kamerlid Boris van der Ham. Emeritus hoogleraar Anton Zijderveld zal een lezing verzorgen. Naast de eminence noir van de nachtburgemeesters, Jules Deelder (Rotterdam), zullen onder andere Isis (Amsterdam), Vitalksi (Antwerpen) en René Bom (Den Haag) aanwezig zijn, evenals enkele tientallen andere aanjagers van cultuur, vertegenwoordigers vanuit politiek, beleidsmakers en cultureel ondernemers. Gastvrouw van het congres is de huidige nachtburgemeester van Middelbeers, Marian Smolders. Zij zal garant staan voor een gastvrije ontvangst in een sfeer van Brabantse gemoedelijkheid. 


Zorgen over cultuur

De afgelopen maanden bezocht de organisatie de nachtburgemeesters in hun stad, dorp of streek. Een congres, dat zagen ze wel zitten. Vooral omdat de meesten elkaar nog nooit hebben ontmoet. De nachtburgemeesters maken zich zorgen over het culturele klimaat in Nederland en Vlaanderen. Bezuinigingen op cultuur, steeds strengere regels en bureaucratische rompslomp... het wordt steeds lastiger culturele evenementen te organiseren. Het congres moet leiden tot een wensenlijst richting de politiek.


Op de kaart 

Steeds meer gemeenten in Nederland en Vlaanderen kennen een nachtburgemeester. Momenteel lopen er verkiezingen in Doetinchem en Groningen. Het nachtburgemeesterschap is een functie zonder officiële status of vastomlijnd takenpakket. Het krijgt gestalte door de invulling die een nachtburgemeester er aan geeft. Er zijn wel gemeenschappelijke kenmerken: nachtburgemeesters zijn ongebonden, soms tegendraads. Ze nemen initiatieven om in hun gemeente het culturele leven op een hoger plan te tillen en ze realiseren hun doelen door als verbindende factor op te treden tussen kunstenaars en artiesten, overheden, sponsoren, vrijwilligers en publiek in hun gemeenschap. De organisatie wil met het evenement meer bekendheid geven aan het nachtburgemeesterschap en een bijdrage leveren aan de uitwisselingen van kennis en ervaring tussen nachtburgemeesters. “Wij zien in het nachtburgemeesterschap een mogelijkheid om in het huidige tijdsgewricht te komen tot levendige culturele activiteiten en ontmoetingen.”


Cultureel programma

Aansluitend op het congres volgt het cultureel programma ‘Dat wordt nachtwerk’ met op vier verschillende podia muziek, poëzie en beeldende kunst. Tijdens de nacht zal de klok teruggezet worden naar de wintertijd. Dat levert een extra cultureel uurtje op. Alle optredens hebben een link met het nachtburgemeesterschap. Nachtburgemeesters Isis, René Bom en Jules Deelder zullen muziek draaien. En oud-nachtburgemeester Harrie van Hoof treedt op met de legendarische band de Veulpoepers. Andere nachtburgemeesters zullen hun beeldende kunst exposeren in een tijdelijke tentoonstelling.  


Op www.nachtburgemeesterscongres.nl staat de meest actuele informatie over het congres en het culturele programma.