Ingezonden persbericht


Persbericht

Persbericht, Eindhoven/Nuenen, 5 oktober 2011

3D Printing Event, 25 oktober 2011

3D Printen is booming nu het voor iedereen betaalbaar aan het worden is. De magie van het printen van simpele en ingewikkelde voorwerpen oefent op velen een magische aantrekkingskracht uit en roept associaties op met de replicator uit de serie Star Wars.

Tot voor kort was 3D Printen vrijwel het exclusieve domein van de industrie en werd voornamelijk gebruikt voor het maken van kleine oplages en voor rapid prototyping. Met de komst van tafelmodel 3D printers die 1.000 euro en minder kosten komt het thuis 3D printen dichterbij.

De verwachting is dat deze markt de komende jaren explosief zal groeien. Niet voor niets heeft de Foundry Group recent 10 miljoen USD geïnvesteerd in Makerbot, een producent van 3D printers onder de 1.000 euro. Foundry Group's co-founder Brad Feld zegt: "we'll look back in 20 years and 3D printers will be as ubiquitous as inktjet printers are today".

3D Printing at Home
Op 25 oktober tijdens de Dutch Design Week wordt het eerste internationale 3D Printing Event met het thema "3D Printing at Home" door Jakajima georganiseerd en voor wat betreft het onderdeel "digital gastronomy" door Alice Foundation.

In de nabije toekomst koop je bijvoorbeeld een tafel bij IKEA en print je thuis IKEA accessoires met jouw 3D printer. Nieuwe producten en diensten geven de markt daardoor een enorme impuls waardoor veel uniforme massaproductie zal verschuiven naar een productie van enkelstuks of kleine oplages veelal met persoonlijke accenten. (het Nederlandse bedrijf Shapeways is daar een voorbeeld van evenals het Nieuw Zeelandse Ponoko).

Dit heeft grote gevolgen voor de traditionele massaproductie, omdat de consument zelf producten kan gaan printen en ook kan gaan ontwerpen. Gevolg er ontstaan nieuwe businessmodellen, mondiale waardeketens en nieuwe bedrijven. Massaproducenten zullen na moeten denken over hun toekomstige business. Kortom veel kansen en evenzoveel bedreigingen.

Subthema: Digitale Gastronomie
Op verschillende fronten wordt gewerkt aan alternatieven voor onze op hol geslagen voedselindustrie, met name als het gaat om vleesvervangers en andere grondstoffen zoals soja en zeewier. Aan de andere kant maken de keuken en de keukenapparatuur eindelijk als één van de laatste hun entree in het digitale tijdperk.

Nog even en ons kerstdiner komt uit een 3D printer, zijn recepten QR Codes, heten kookboeken dinner ware en worden de ingrediënten als cartridges verkocht in de supermarkt zoals nu koffiepads en tonercassettes.

FabLab Eindhoven brengt als onderdeel van het 3D Printing Event dit thema over de toekomst van ons voedsel, de bereidingswijze en ons eetgedrag.

Sprekers
De volgende sprekers zullen hun visie over en hun ervaring met 3D printen op vernieuwende en inspirerende wijze presenteren:
* Erik de Bruijn, Ultimaker

* Marcelo Coelho, MIT Media Lab

* Jeffrey Lipton, Cornell University's Fab@Home project
* Bas van Abel, Waag Society

* Joris Peels, Origo

* Klaus Stadlmann, Vienna University of Technology
* Antonius Köster, Antonius Köster GmbH

* Rene Groothedde, RMCenter

* Darrin Dickinson, Z Corporation

* Kjeld van Bommel, TNO Technical Sciences / Food Processing
* Geert Christiaansen, Philips Design

* Pascal de Grood, FoodJet printing

* Bart van der Vorst, TNO

* Dolf Wittkamper, FreeFormFab Foundation

* Zjenja Doubrovski, Industrial Design Engineering Delft University of Technology
* Gerard Petersen, Rhinocentre

* Guido Hermans, Umeå Institute of Design

* Martin Stevens, A1 Technologies Ltd

* Patrick de Visser, Solidworks

* Hugo Berentsen, Paul Emmerink, CAD2M

Beurs
Op de beursvloer presenteert een groot aantal exposanten hun producten en diensten. Daarnaast print een 15-tal 3D printers volcontinu producten. De beurs is gratis te bezoeken, maar men moet zich daarvoor wel registreren.

3D Design Competitie
Aan het eind van het seminar wordt tevens de winnaar bekend gemaakt van de 3D Design Competitie. http://3ddesigncompetition.com

Doelgroep
Het 3D Printing Event is bedoeld voor ontwerpers, fabrikanten, software ontwikkelaars, uitgevers, media-industrie, consultants en financiers.

Voor meer informatie over het event en aanmelden: http://3dprintingevent.com


---

Noot voor de redactie