Provincie Utrecht

Bezuinigingen en Randstaddossier in BEM

De commissie Bestuur, Europa en Middelen besloot tijdens de vergadering van maandag 10 oktober de Najaarsrapportage 2011 en de Begroting 2012 gezamenlijk te bespreken. De belangrijkste onderwerpen daarbij waren de voorgenomen bezuinigingen en de stand van zaken over de Rijksplannen voor een fusie van provincies binnen de Randstad.

Een aantal fracties vroeg om een bijstelling van de geplande bezuinigingen op kunst, cultuur en sport, gelet op de uitkomsten van de hoorzitting, die onlangs over dit onderwerp door Provinciale Staten gehouden is. Gedeputeerde Van Lunteren zegde daarop toe dat Gedeputeerde Staten, binnen de kaders van het coalitieakkoord, een besluit met eventuele aanpassingen zal maken. Dit aangepaste besluit wordt direct naar de vergadering van GS op 25 oktober naar de Staten gestuurd en geagendeerd voor de vergadering van Provinciale Staten op 31 oktober. De commissie was tevreden met deze voorgestelde procedure. Enkele fracties merkten wel op dat wanneer het college in hun ogen onvoldoende tegemoet komt aan de bijstelling van de subsidies, zij met extra voorstellen zullen komen tijdens de statenvergadering.

Randstaddossier

De commissie vroeg GS om een stand van zaken te geven gezien de recente ontwikkelingen in het Randstaddossier, dat gaat over de plannen van het Rijk voor een fusie van provincies binnen de Randstad. De commissaris van de Koningin gaf daarbij in zijn toelichting aan dat de provincie Utrecht zich met name richt op de versterking van de onderlinge samenwerking in de Noordvleugel. Het uiteindelijke voorstel van het Rijk zal getoetst moeten worden op inhoud en de meerwaarde van de omvang. In elk geval zal er geen extra nieuwe bestuurslaag gevormd moeten worden, aldus de commissaris. Gedeputeerde Pennarts zegde toe dat de Staten in de toekomst over het Randstaddossier actief op de hoogte zullen worden gehouden.