Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Patiënt van de toekomst stelt de zorg voor grote uitdagingen Nederland staat pas aan het begin van vraagsturing in de zorg

Op 25 oktober organiseert Werken aan de Zorg namens het ministerie van VWS in Hilversum de bijeenkomst "De Patiënt Centraal?". Hier wordt een onderzoek gepresenteerd dat antwoord geeft op de vraag in hoeverre patiëntorganisaties, zorgaanbieders en zorgverzekeraars er in slagen om de Nederlandse zorg klaar te maken voor de patiënt van de toekomst. Dit is een patiënt die aandacht eist voor zijn individuele wensen en noden en die kritische keuzes maakt. Hoewel er reeds succesvolle aanpakken zijn ontwikkeld, is deze transformatie naar een vraaggestuurde zorg nog lang niet voltooid. Directeur Langdurige Zorg van het ministerie van VWS, Kees van der Burg, bespreekt met zo'n 200 (vertegenwoordigers van) verzekeraars, zorgaanbieders en patiënten hoe in de Nederlandse zorg de patiënt werkelijk centraal kan komen te staan.

Goede voorbeelden
Naast het onderzoek worden goede voorbeelden gepresenteerd van zorgaanbieders die erin slagen hun toegevoegde waarde voor de patiënt te vergroten. Dat doen ze onder meer door specialisatie en een meer klantgerichte aanpak. En er zijn verzekeraars die zorg op maat weten te organiseren voor hun cliënten door bijvoorbeeld kritische keuzes te maken tussen verschillende ziekenhuizen en behandelmethodes.

Het rapport geeft ook aan hoe patiënten een nieuwe rol kunnen nemen. Bij ziek zijn anno 2011 hoort een actieve houding, waarin patiënten zelf informatie zoeken over de verschillende behandelmogelijkheden en waarin ze kritische keuzes maken. Dat patiënten deze regierol nu nog onvoldoende nemen, is voor een deel te wijten aan een gebrek aan transparantie van zorgaanbieders en -verzekeraars over de prijs en kwaliteit die ze kunnen leveren. Maar hier ligt ook een duidelijke rol voor patiënt- en cliëntverenigingen.

Zorgheldenverkiezing
Het streven om de patiënt meer centraal te stellen in de Nederlandse zorg is niet uitsluitend afhankelijk van instellingen en grote organisaties. Ook individuen kunnen bijgedragen aan een mentaliteit en een aanpak die het belang van de patiënt meer centraal stelt. Daarom zijn drie zorgprofessionals genomineerd voor de titel Zorgheld 'De Patiënt Centraal?':

Bas Bloem (Neuroloog en oprichter ParkinsonNet en MijnZorgNet): "Mijn droom is om een gezondheidszorg te maken waarin patiënten behandeld worden zoals ik zelf behandeld zou willen worden."

Wim van der Meeren (Voorzitter Raad van Bestuur van verzekeraar CZ): "Er zijn te veel ziekenhuizen die behandelingen blijven doen waarin ze niet goed zijn. Die zullen zich meer moeten specialiseren in behandelingen waarin ze wel goed zijn."

Marjolein Spronk (Projectleider Reumamonitor bij de Reumapatiëntenbond): "De patiënt is eigenaar van zijn aandoening en dus ook van zijn behandeling. Het is de taak van de specialist om de patiënt actief te betrekken en te voorzien van informatie, zodat hij zelf beslissingen kan nemen over zijn behandeling."

Op www.werkenaandezorg.nl kan tot 24 oktober op hen gestemd worden. Op 25 oktober leiden zij de discussierondes in met hun persoonlijke verhalen.

Noot voor de redactie (