Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hotelprijs sterkst gedaald in Sharm el-Sheikh

Grote prijsdalingen ondanks gematigd wereldwijd herstel

Amsterdam, 25 oktober 2011 -- Wereldwijde hotelprijzen herstellen gematigd sinds het dieptepunt in 2009. Het afgelopen halfjaar steeg de gemiddelde wereldwijde hotelprijs met slechts 3 procent, zo blijk uit de Hotel Price Index (HPI) van boekingssite Hotels.com. Bepaalde bestemmingen vertonen echter sterke prijsdalingen. Sharm el-Sheikh spant de kroon, hotelkamers werden er bijna de helft goedkoper. Hotels.com brengt de snelste dalers in kaart.

Hotelkamerprijzen in het Egyptische Sharm el-Sheikh daalden met 45 procent naar gemiddeld ¤64 per nacht tijdens de eerste helft van 2011. Een jaar eerder bedroeg de gemiddelde kamerprijs in de populaire badplaats aan de Rode Zee nog ¤115 per overnachtiing.

Politieke onrusten

De forse daling was het gevolg van het wegblijven van buitenlandse reizigers door de politieke onrusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In de Egyptische hoofdstad Cairo leidden de opstanden tot een prijsdaling van 9 procent naar gemiddeld ¤108 per ovvernachting. In de Tunesische en Marokkaanse hoofdsteden Tunis en Rabat daalden de hotelkamerprijzen met respectievelijk 18 en 14 procent.

De impact van de Arabische Lente was ook merkbaar in bestemmingen waar het tamelijk rustig bleef. Zo zagen Doha en Abu Dhabi hun kamerprijzen met respectievelijk 28 en 15 procent dalen, vooral door een afnemend aantal zakelijke reizigers.

Natuurramp

Japan kreeg in maart een driedubbele tegenslag te verwerken in de vorm van een aardbeving, tsunami en nucleaire crisis. Reizigers bleven weg waardoor de bezettingsgraad daalde. Tijdens de eerste helft van 2011 daalden de prijzen van hotelkamers in Tokio, Osaka en Kyoto met respectievelijk 11, 14 en 17 procent.

Dalende prijs van luxe

In het Italiaanse Capri, Europa's duurste bestemming in de eerste helft van 2011, daalde de gemiddelde hotelkamerprijs met 18 procent van ¤249 naar ¤203 per nacht. In Monte Carlo, e, eveneens een high-end bestemming, daalde de prijzen met 34 procent naar een gemiddelde kamerprijs van ¤123 per ovvernachting.

Verre Oosten voordelig

Tijdens de eerste helft van 2011 boden bestemmingen in het Verre Oosten uitstekend waar voor hun geld. Het toeristische eiland Phuket in Thailand liet een prijsdaling zien van 20 procent naar gemiddeld ¤68 per overnachting. Ook in Manilla, Hanoii, Shanghai, Taipei en Beijing daalden de hotelprijzen met respectievelijk 24, 21, 19, 18 en 14 procent.

Einde persbericht. Dinsdag 25 oktober 2011.

Noot voor de redactie (