Ingezonden persbericht


Informatierubriek
COMMissieVergaderiNg
Op maandag 31 oktober 2011 komt de brede raadscommissie in een openbare vergadering bijeen in de raadzaal van het stadhuis. De vergadering begint om 20.00 uur. De agenda is als volgt: 1. Opening: - Vaststellen van de agenda. - Mededelingen. 2. Vaststellen besluiten- en toezeggingenlijst van de commissievergadering van 3 oktober 2011. 3. Spreekrecht voor de burgers. 4. Gelegenheid tot het stellen van vragen door commissieleden. 5. Najaarsnota 2011. 6. Jaarverslag 2011 Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio. 7. Sluiting. De agenda en bijbehorende stukken liggen ter inzage in het stadhuis en de bibliotheek. U kunt ze ook vinden op de gemeentelijke website.

Gemeente Hattem
BegrOTiNg 2012: HaTTeM BlijFT sTaBiel, sOCiaal eN BeTrOkkeN. In Hattem is het goed wonen en leven. Hattem biedt veel voorzieningen op het gebied van zorg, onderwijs, kunst en cultuur, sport, wonen, winkelen en toerisme. En dat willen we zo houden. De financiële middelen lopen echter terug: de gemeenten krijgen steeds meer taken en dus meer uitgaven. Daarbij vermindert de rijksoverheid haar jaarlijkse uitkering aan de gemeenten. wordt dit jaar afgerond en in 2012 worden de eerste woningen in Assenrade opgeleverd. In 2012 gaat de gemeente aan de slag met een plan voor de binnenstad: hoe gaan we om met verkeer in de binnenstad en hoe willen we de binnenstad inrichten?

week 43, 25 oktober 2011
menwerking verder vorm kan krijgen. Samen taken oppakken levert ook inhoudelijk meerwaarde op en daarmee een betere dienstverlening voor de inwoners. hieraan uitgegeven mag worden. Onderwerpen als tarieven en woonlasten maken ook deel uit van de begroting. Tijdens de begrotingsraad besluiten de raadsleden of ze akkoord gaan met de begroting zoals het college heeft voorgesteld. De raad kan ook wijzigingen aanbrengen in de begroting door moties of amendementen in te dienen.

MiliTaire OeFeNiNgeN

In de maand november worden er op onderstaande data avondschietoefeningen gehouden op het ASK terrein: - donderdag 3 november - dinsdag 8 november - dinsdag 15 november - dinsdag 22 november - dinsdag 29 november - woensdag 30 november

-

teiten 1) bouwen en 2) strijd met bestemmingsplan: het oprichten (vervangen en verplaatsen) van een bijgebouw (VZ 18 oktober 2011). Zevenhuizen 46, voor de activiteit 1) bouwen: het plaatsen van een terrasoverkapping (VZ 13 oktober 2011).

expOsiTie iN sTadHuis

Van 31 oktober tot en met 2 december exposeert de Hattemse kunstenaar Alex van der Worp in het stadhuis. De heer Van der Worp is 73 jaar, gehuwd en heeft 5 kinderen en 10 kleinkinderen. Het schilderen is hem met de paplepel ingegoten. Al op heel jonge leeftijd deed hij mee met teken- en schilderwedstrijden in de regio. Zijn eerste meester-schilder was Gerard Mensink uit Hattem, daarna deed hij ervaring op bij Willem Liefers en volgde lessen bij Bé Bentinck uit Veessen. De laatste 3 jaar volgt hij schilderlessen bij meester-schilder Dick van Heerde uit Heerde. Alex van der Worp maakt olieverfschilderijen. Hij heeft een brede belangstelling, echter voert de natuur de boventoon. In de natuur speelt het dier een grote rol en koeien hebben zijn voorkeur.

waT BeTekeNT diT FiNaNCieel VOOr HaTTeM?

Tijdelijk VerkeersBesluiT

Het college maakt bekend dat in het kader van de intocht van sinterklaas op zaterdag 12 november 2011 van 13.00 uur tot 16.00 uur, de binnenstad wordt afgesloten voor al het verkeer, met uitzondering van voetgangers. De afsluiting zal plaatsvinden middels dranghekken, die voorzien zijn van het verkeersbord C1. 1. De afsluiting van de binnenstad zal plaatsvinden bij: - ingang Koestraat ter hoogte van de parkeergarage; - Ridderstraat ter hoogte van Bevrijdingsweg; - Kerkstraat ter hoogte van Dorpsweg; - Achterstraat ter hoogte van Dorpsweg; - Dijkpoort. 2. De Bevrijdingsweg, voor het gedeelte gelegen tussen haven en Dijkpoort, wordt enkel gedurende de doortocht van Sinterklaas door de politie voor het verkeer afgesloten. 3. De parkeerplaats nabij de Loswal is gedurende het evenement niet bereikbaar voor komend en gaand verkeer.

aaNsluiTeNde raadsVergaderiNg

Aansluitend op de commissievergadering komt de raad in een openbare vergadering bijeen in de raadzaal van het stadhuis. Deze raadsvergadering betreft een zgn. `hamerraad'. Dat houdt in dat enkel raadsvoorstellen worden behandeld waarover de commissie in de voorafgaande vergadering unaniem heeft besloten dat deze als hamerstuk in de aansluitende raadsvergadering kunnen worden afgehandeld.

Bezwaarschrift indienen Personen die door het besluit rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen daartegen ingevolge de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de datum van verzending (VZ) een bezwaarschrift indienen bij het college. Een bezwaarschrift schorst de uitvoering van het besluit niet. In geval van onverwijlde spoed kunt u de Voorzieningenrechter van de Rechtbank te Zutphen, sector Bestuursrecht, postbus 205, 7200 AE Zutphen, bij afzonderlijk schrijven verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Er dient dan wel een bezwaarschrift te zijn ingediend. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

HeT lOpeNde jaar 2011

Voor dit jaar was een tekort voorspeld van E 500.000 euro. Hiervan vormen de kosten van de ombuigingen bij de Sociale Werkvoorziening WEZO de grootste kostenpost: bijna E 400.000 euro. Door diverse bezuinigingen laat de Najaarsnota nu een tekort zien van E 200.000 euro. Zonder de noodzakelijke aanpassingen bij de WEZO zou het resultaat dus positief zijn geweest.

29 OkTOBer: duurZaMe OpeN HuiZeNrOuTe MeldCOde Huiselijk geweld eN kiNderMisHaNdeliNg

spreekrecht burgers Tijdens de vergadering van de brede raadscommissie en de raad kunt u inspreken. De spelregels zijn als volgt: - de totaal beschikbare spreektijd bedraagt maximaal dertig minuten; - iedere spreker mag maximaal vijf minuten spreken; - in de brede commissie mag gesproken worden over onderwerpen die al dan niet op de agenda staan; - in de raadvergadering is het spreekrecht beperkt tot onderwerpen die op de agenda staan. U kunt niet inspreken over onderwerpen waarover u tijdens de commissievergadering al heeft ingesproken, tenzij er na de commissievergadering nieuwe feiten of gewijzigde omstandigheden aan het licht zijn gekomen. Wilt u gebruik maken van uw spreekrecht, dan dient u dit voor aanvang te melden bij de griffier. Dit kan via e-mail (griffie@hattem.nl) of telefonisch (0384431616). Bij de aanmelding moet u uw naam, adres, telefoonnummer en het te bespreken onderwerp vermelden. Graag aanmelden op de dag van de vergadering voor 16.00 uur, maar uiterlijk vijf minuten voor aanvang van de vergadering persoonlijk bij de griffier. Indien u gebruik maakt van het spreekrecht kunt u een kopie van uw betoog bij de griffie inleveren. Uw betoog zal dan bij het verslag van de vergadering worden gevoegd.

Bezwaarschrift indienen Desbetreffend verkeersbesluit ligt ter inzage bij de balie van de eenheid Publiek en Service. Personen die door het besluit rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen daartegen ingevolge de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen bij het college. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. In geval van onverwijlde spoed kan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank te Zutphen, sector Bestuursrecht, postbus 205, 7200 AE Zutphen, bij afzonderlijk schrijven verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen. Er dient dan wel een bezwaarschrift te zijn ingediend. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Het is vaak lastig om te zien of iemand te maken heeft met geweld. Professionals die geweld denken te signaleren, twijfelen vaak of hun vermoedens terecht zijn.

Bijna dertig eigenaren van duurzame huizen op de Noord Veluwe houden op zaterdag 29 oktober open huis tussen 10.00 ­ 16.00. De huizenroute geeft een goed beeld van de verschillende manieren waarop gebouwen te verduurzamen zijn. Zo kiest de ene eigenaar voor een combinatie van aardwarmte en driedubbel glas en de ander voor zonnepanelen of een pelletkachel. De eigenaren vertellen graag waarom zij voor bepaalde aanpassingen gekozen hebben, maar minstens zo interessant zijn de ervaringen die worden besproken. Daarbij komen ook verbeterpunten en tips op tafel.

perspeCTieF 2012

wet meldcode 2012 De wet Meldcode, waarvan de inwerkingtreding is voorzien op 1 januari 2012, stelt organisaties en individuele beroepsbeoefenaren verplicht om te gaan werken met een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode is een praktisch 5-stappenplan, waarin beschreven wordt hoe te handelen wanneer huiselijk geweld of kindermishandeling wordt gesignaleerd. Uit onderzoek blijkt dat een professional die werkt met een meldcode drie keer zo vaak ingrijpt als een collega die geen meldcode gebruikt.

In 2010 en 2011 is al een aantal bezuinigingen doorgevoerd in het kader van Expeditie Hattem. Deze bezuinigingen en de bezuinigingen in de Najaarsnota zijn echter niet voldoende om de komende jaren het hoofd boven water te houden. In de onderstaande toelichting leggen wij uit hoe wij voor 2012 belangrijke keuzes maken, waar onze prioriteiten liggen en hoe we dit gaan betalen. Er moet een goede balans worden gezocht tussen het behouden van het goede dat Hattem te bieden heeft en het uitvoeren van basistaken en nieuw opgelegde taken.

Maatschappelijke ontwikkelingen In 2012 gaat Hattem verder met het vernieuwen en verbeteren van voorzieningen. Begin 2012 worden het nieuwe zwembad en het Centrum voor Jeugd en Gezin opgeleverd. Daarna wordt gestart met de omvorming van het multifunctionele centrum De Marke naar een Kulturhus. Dit wordt dé plek voor ontmoeting, ontspanning, cultuur, onderwijs, zorg en sport in Hattem, ook in het kader van de vergrijzing en ontgroening, die op ons afkomt. In 2012 gaan we bepalen hoe we verder goed met deze twee fenomenen kunnen omgaan. Op het gebied van veiligheid nemen we extra maatregelen. Met name jeugdoverlast, vernielingen en verkeersproblemen hebben de aandacht. drie nieuwe, extra taken van de rijksoverheid. Naast de bekende taken zien we dat de gemeenten in 2012 meer taken van de rijksoverheid krijgen. Het gaat om drie taken: de uitvoering van jeugdzorg, de Algemene Wet Bijzondere Zorg (AWBZ) en de Wet Werken Naar Vermogen. Aan de ene kant biedt dit kansen voor Hattem om zel f meer grip te krijgen op de uitvoering van deze taken. Aan de andere kant levert het ook meer werk en vooral meer kosten op. Hoeveel is nu nog onzeker. De verwachting is dat de gemeenten onvoldoende middelen krijgen van het Rijk om deze taken uit te kunnen voeren. Dus zal hier geld voor gereserveerd moeten worden. effectiever werken door samenwerken. De gemeente Hattem neemt verschillende maatregelen om de komende periode het hoofd te bieden. Eén van deze maatregelen is meer en beter samenwerken. Hattem werkt al samen met de andere gemeenten in de regio Zwolle, op de Veluwe en met buurgemeenten Heerde en Oldebroek. Met name met deze laatste twee gemeenten is de laatste jaren met goede resultaten intensief samengewerkt. Eind 2011 wordt bezien hoe deze sa-

Rekening houdend met de kwaliteit die Hattem wil behouden, het uitvoeren van basistaken en de nieuw opgelegde taken komt de gemeente in haar huishoudboekje voor 2012 op een positief saldo van bijna 20.000,-. Aan de ene kant lukt dit door verder te bezuinigen, aan de andere kant moet er ook iets aan de inkomstenkant gebeuren.

expeditie Hattem In 2009 is in Hattem al gestart met een bezuinigingsoperatie onder de naam Expeditie Hattem vanwege de aangekondigde kortingen door het Rijk. Daarin stelde de gemeente Hattem zich als taak in een aantal jaren 1 miljoen te bezuinigen. Inmiddels is hiervan 500.000,- gerealiseerd. Voor 2012 is 250.000,- aan bezuinigingen opgenomen in de begroting, waarbij zoveel mogelijk de kwaliteit van de dienstverlening ontzien wordt. Ook worden voorstellen die eerder aan de kant zijn gelegd in 2011 opnieuw bezien met het oog op de begroting voor 2013 en verder. Meer inkomsten creëren Al deze bezuinigingen zijn niet voldoende om de kortingen door het Rijk te compenseren. Daarom ziet het college van Hattem zich genoodzaakt om de inkomsten te verhogen. Voorgesteld wordt de OZB in 2012 met 20% te verhogen. Deze verhoging stelt de gemeente in staat om de komende jaren de haar toegewezen taken goed uit te blijven voeren en het voorzieningenniveau op peil te houden.

wat is een amendement? Met een amendement wordt een voorstel van het college op een onderdeel gewijzigd. Als er een amendement wordt ingediend, stemt de raad eerst over het amendement. Als een meerderheid van de raadsleden voor het amendement stemt, wordt het voorstel daarmee gewijzigd. Daarna wordt gestemd over het gewijzigde voorstel. wat is een motie? Met een motie doet de raad een oproep aan het college of geeft de raad het college een opdracht. Als een motie door de meerderheid van de raad wordt ondersteund, zal het college deze in principe uitvoeren. Het aannemen van een motie is dus een middel van de gemeenteraad om invloed uit te oefenen op het beleid. u bent van harte welkom U bent van harte welkom om de begrotingsvergadering bij te wonen. De vergadering begint om 16.00 uur met de algemene beschouwingen van de fracties. Omstreeks 18.30 uur wordt er geschorst voor overleg tussen de fracties en een maaltijd. Van 19.30 uur tot 20.00 uur zijn er fractie spreekuren. Om 20.00 u ur wordt de begrotingsraad weer hervat. Er is dan ook de mogelijkheid om in te spreken. inspreken Tijdens de raadsvergadering kunt u inspreken. Daarvoor gelden de volgende regels: - In raadsvergaderingen is het spreekrecht beperkt tot onderwerpen die op de agenda staan; - De totaal beschikbare spreektijd bedraagt dertig minuten, iedere spreker mag maximaal vijf minuten spreken; - Indien u gebruik wilt maken van uw spreekrecht, dan dient u dit voor aanvang te melden bij de griffier. Dit kan via e-mail (griffie@hattem.nl) of telefonisch (038-4431616). Bij de aanmelding moet u uw naam, adres, telefoonnummer en het te bespreken onderwerp vermelden. Aanmelding kan tot op de dag van de vergadering voor 14.00 uur, maar uiterlijk vijf minuten voor aanvang van de vergadering persoonlijk bij de griffier; - Indien u gebruik maakt van het spreekrecht kunt u een kopie van uw betoog bij de griffie inleveren. Uw betoog zal dan bij het verslag van de vergadering worden gevoegd.

waT gaaN we dOeN iN 2012?

Voor 2012 kiest het college van Hattem er voor om allereerst af te maken waar al mee gestart is en om invulling te geven aan nieuw opgelegde taken vanuit de rijksoverheid. Ook zoeken we naar nieuwe manieren om taken efficiënt aan te pakken.

de geMeeNTeraad is aaN ZeT

OMgeViNgsVerguNNiNg

aaNgeVraagde VerguNNiNgeN Omgevingsvergunning is aangevraagd voor het adres: Vlierkamp 17, voor de activiteit 1) maken of wijzigen inrit/uitrit: het maken van een uitrit (ingekomen 13 oktober 2011).

Voor wie? Aandachtsfunctionarissen, beleidsmakers en /of bestuurders in de sectoren gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en justitie. U bent verantwoordelijk voor de implementatie van de meldcode in uw organisatie. Training in Hattem Kadera aanpak huiselijk geweld organiseert een training met als centraal thema: Wat betekent de invoering van de meldcode voor mijn organisatie en welke regionale producten ondersteunen het gebruik van de meldcode? Voor u wordt de belangrijkste informatie samengevat, zodat u direct aan de slag kunt met het maken van een vertaalslag naar uw eigen organisatie. Datum: donderdag 17 november Tijdstip: 13.00 ­ 16.00 uur Locatie: raadzaal stadhuis Hattem

De huizenroute is niet alleen interessant voor burgers maar als actueel thema zeker ook voor bedrijven, organisaties en politici. Bezoekers kunnen een kleine enquête invullen en maken daarmee kans op het winnen van een eco-radio.

afmaken waar we mee gestart zijn In de afgelopen jaren heeft de gemeente Hattem veel geïnvesteerd in voorzieningen, wonen en infrastructuur. Deze investeringen versterken de kwaliteit van de gemeente als geheel. In 2012 maakt het college de investeringen van voorgaande jaren verder af: ruimtelijke ontwikkelingen Het project Hattem aan de IJssel fase 2

Nu het college de begroting voor 2012 heeft aangeboden aan de raad, is de raad aan zet. Op maandag 7 november vindt vanaf 16.00 uur de begrotingsraad plaats in de raadszaal van het stadhuis. Tijdens deze vergadering praat de raad over de begroting voor 2012. Het vaststellen van de begroting is één van de belangrijkste taken van de gemeenteraad. Met de begroting wordt het beleid voor het volgende jaar vastgesteld en afgesproken hoeveel geld

radio Hattem De vergaderingen van de raad en de brede raadscommissie zijn maandagavond live te volgen via Radio Hattem. De uitzending begint om 20.00 uur en duurt tot aan het einde van de vergaderingen. Radio Hattem is te ontvangen via de kabel op 98.5 FM en via de ether op 106.1 FM. Herhaling op donderdag vanaf 10.00 uur.

Indien het een reguliere aanvraag betreft kunnen belanghebbenden binnen 2 weken na publicatie hun zienswijzen schriftelijk of mondeling naar voren te brengen. Wilt u weten of het een reguliere aanvraag betreft en of u belanghebbende bent dan kunt u contact opnemen met cluster Vergunningverlening en Handhaving.

COlleCTe

VerleeNde VerguNNiNgeN Omgevingsvergunning is verleend voor het adres: leliestraat 1a, voor de activiteit 1) bouwen: het oprichten van een overkapping (VZ 13 oktober 2011). Zevenhuizen 10, voor de activi-

In Hattem bent u van harte welkom bij installatiebedrijf eL-Tec aan de Hoopjesweg 2 en bij de familie Te Winkel aan de Konijnenbergerweg 6. Inschrijven is wel noodzakelijk, dit kan via de website www.veluweduurzaam.nl.

OpeNiNgsTijdeN sTadHuis

Van 31 oktober tot en met 5 november wordt er huis-aan-huis gecollecteerd door het diabetes Fonds.

aanmelden U kunt zich voor de training aanmelden via www.meldcodeoverijssel.nl.

Op woensdag 2 november zijn de balies van Publiek & Service om 15.30 uur gesloten. Donderdag bent u vanaf 8.00 uur weer van harte welkom! De Hattemse kunstenaar Alex van der Worp exposeert in het stadhuis.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente Hattem, telefoon 038 - 443 16 16 of kom langs in het stadhuis, Markt 1. Het stadhuis is open op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 12.30 uur. Op woensdag is het stadhuis ook geopend van 13.30 tot 17.00 uur en op vrijdagavond is het loket Burgerzaken geopend van 18.00 uur tot 20.00 uur.

Volg het nieuws ook via Twitter (gem_hattem)