D66

dinsdag 25 oktober 2011

Van Boxtel: kabinet Rutte-Verhagen is `On the road to nowhere'

D66-fractievoorzitter Roger van Boxtel heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer zijn zorgen geuit over de toekomstvisie van dit kabinet. Van Boxtel refereerde naar Alice in Wonderland die op een tweesprong komt en niet weet welke kant op te gaan. "Dat beeld raak ik maar niet kwijt als ik de premier aanhoor: hij weet het niet. Of erger: hij weet het wel, maar hij kiest niet, onder druk van gedoogpartner Wilders."

Hervormingen

De huidige ontwikkelingen in de maatschappij vragen om hervormingen op de woningmarkt, de gezondheidszorg en de energiesector. Van Boxtel: "Het gaat allemaal veel te traag. Neem de pensioengerechtigde leeftijd, die nu met een moeizaam compromis pas in 2020 1 jaar hoger wordt. De beloofde grote investeringen op onderwijs blijven ook uit, terwijl Verhagen de mond vol heeft over het belang van de kenniseconomie. We moeten Nederland juist toekomstbestendig maken, dat zijn we aan de volgende generaties verplicht."

Europa

Van Boxtel haalde ook fel uit naar de premier over zijn terughoudendheid op het gebied van Europa. "D66 kiest voor een pad naar Europa, niet naar een in zichzelf gekeerd Nederland. Europa is voor ons geen moeilijke keus: vanwege de moeizaam bevochten vrede, vanwege de gerealiseerde vrijheid, vanwege het sociaal en economisch belang. Maar in de Troonrede moeten we met een vergrootglas zoeken naar de passages over Europa. Wij willen een premier die voorop gaat in het debat, in Nederland én in Europa!"

Lees hier de bijdrage van de D66-Eerste Kamer fractie aan de Algemene Politieke Beschouwingen.