CDA


Ambassadeur spreekt Syrië aan op bedreigingen
dinsdag 25 oktober 2011

De Nederlandse ambassadeur in Syrië zal het regime van president Bashar al-Assad erop wijzen dat Syriërs die in Nederland wonen geen haar mogen worden gekrenkt. Ook familieleden in Syrië moeten met rust worden gelaten. Dat zegde minister Rosenthal dinsdag toe op vragen van Henk Jan Ormel.

Ormel stelt dat de ambassadeur aan het werk moet, omdat Syriërs in Nederland worden bedreigd. Ze krijgen onder meer dreigtelefoontjes en e-mails. Rosenthal onderzoekt die bedreigingen nog. Hij wil graag dat Syriërs die in Nederland worden bedreigd daarvan aangifte doen, zodat het Openbaar Ministerie actie kan ondernemen. Volgens Ormel is dat veel te veel gevraagd. ,,Kunnen we dat wel vragen aan mensen, die weten dat dan thuis hun familie wordt gemarteld'', vroeg hij zich af.

Wel benadrukte minister Rosenthal dat de Syrische autoriteiten tegen de ambassadeur zullen stellen dat hij spreekt over hypothetische zaken. Rosenthal zou Damascus pas liever hebben aangesproken wanneer inderdaad bewezen of bevestigd is dat er inderdaad sprake is van dreigementen.