Stichting FOM 25 oktober 2011

Joliot-Curie Fellowship voor Anouk Rijs

Dr. Anouk Rijs uit de Molecular Dynamics-groep van FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen wordt per 1 januari 2012 aangesteld als Joliot-Curie Fellow aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze aanstelling geeft getalenteerde, gedreven vrouwelijke wetenschappers de kans een eigen interdisciplinair onderzoeksprogramma op te zetten. Met de gebruikersfaciliteit FELIX, de vrije-elektronen infraroodlaser van FOM-Rijnhuizen, onderzoekt Anouk Rijs het hart van biomoleculaire motoren die voorkomen in levende cellen. Daarnaast werkt ze aan kunstmatige modelsystemen voor zulke biomoleculaire motoren. In de toekomst gaat Anouk ook ver infrarood licht gebruiken om de kenmerken van zeer gestructureerde delen in eiwitten te bepalen. Dr. Anouk Rijs
vergroten Dr. Anouk Rijs
Foto: Nout Steenkamp
De Joliot-Curie Fellowship is genoemd naar Nobelprijswinnaar Irène Joliot-Curie, dochter van Nobelprijswinnaars Marie Skl/odowska-Curie en Pierre Curie. De Fellowship omvat een aanstelling als universitair docent voor een lengte van vijf jaar. Naast het opzetten van een eigen onderzoekslijn op het gebied van (bio)moleculaire motoren krijgt Anouk daardoor de gelegenheid college te geven en jonge onderzoekers te begeleiden. Eerder ontving Anouk Rijs een NWO-Veni-subsidie voor haar onderzoek en de FOm/v- en NWO Athena-prijzen voor excellente vrouwelijke bèta-wetenschappers.

De Joliot-Curie Fellowship heeft al een onverwachte spin-off: Anouk Rijs is wederom opgenomen in de Viva400-lijst van 400 talentvolle, enthousiaste jonge vrouwen. In de bijbehorende wedstrijd dingt ze samen met vrouwelijke wetenschappers en Tweede Kamerleden mee naar de hoofdprijs in de categorie 'Slim'.

Relocatie FELIX naar RU Nijmegen
Anouk Rijs blijft ook in Nijmegen gebruiker van de FELIX-faciliteit. Medio 2012 verhuist de vrije-elektronen infraroodlaser van Rijnhuizen naar de Radboud Universiteit, om daar met de nieuwe vrije-elektronen laser FLARE op te gaan in de nieuwe gebruikersfaciliteit FELIX - Free Electron Lasers for Infrared eXperiments.