Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Het Kunstlab

Share |

Publicatiedatum: 11 oktober 2011 | PERSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg

Xandra van der Eijk (NL, 1985), Jelle Goossens (NL,1987), Ivan Henriques (Brazilië, 1978), Hadas Hinkis (Israël, 1980), Aki Takeda (Japan, 1976), Yerry Ydema (NL,1983)

27 oktober t/m 13 november 2011

Xandra van der Eijk, Momentum, 2011 Vanaf 27oktober is in de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de tentoonstelling Het Kunstlab te zien. Zes kunstenaars tonen installaties waarmee zij dit jaar afstudeerden aan de afdeling ArtScience van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. De tentoonstelling Het Kunstlab in Galerie LUMC gaat over de wisselwerking tussen kunst en wetenschap. De tentoonstelling is onderdeel van het Kennisfestival Leiden en de LUMC Wetenschapsdag. Van 27 tot en met 30 oktober staat Leiden in het teken van kennis en wetenschap geïnspireerd door de leidende titel Actie-Reactie

Sinds enkele jaren is er steeds meer belangstelling voor de relatie tussen kunst en wetenschap. Kunstenaars en wetenschappers zijn tenslotte verwant aan elkaar. Beiden gebruiken onderzoek als uitgangspunt voor hun werk. Wetenschap is een nog onbekende weg bewandelen. Door onderzoek worden nieuwe wegen gevonden en inzichtelijk gemaakt. Net als wetenschappers zoeken kunstenaars naar creatieve middelen om hun denkbeelden en ideeën te vertalen in overtuigende beelden.

De studierichting ArtScience stimuleert studenten onderzoek te doen en nieuwe uitdrukkingsvormen te vinden die bijdragen aan hun artistieke ontwikkeling. Wetenschappelijke concepten vertalen zij in beeld, geluid of andere ervaringen. Deze visualisering van wetenschappelijke concepten, stimuleert de verbeelding en roept weer nieuwe denkbeelden op. De Braziliaanse kunstenaar Ivan Henriques werkte voor zijn interactieve biomachine intensief samen met professor Bert van Duijn, als bioloog werkzaam bij de Hortus Botanicus in Leiden. Henriques onderzocht de gevoeligheidsgraad van de Mimosa Pudica, een plant waarvan de bladeren bewegen door aanraking. Hij plaatste de plant op een karretje dat gaat rijden, zodra de plant wordt aangeraakt.

De kunstenaars op deze tentoonstelling combineren een wetenschappelijk brein, met het hart van een dichter en de ogen van een schilder. De kunstwerken komen in actie, veranderen van vorm, van kleur of van geluid. Dit wordt veroorzaakt door techniek of door warmte en aanraking. Actie en reactie is het achterliggende, dynamische proces dat de kunstwerken aandrijft tot een continue verandering. Niets blijft wat het was.

Op zondag 30 oktober, tijdens de LUMC Wetenschapsdag, kunt u vanaf 14.00 uur in Galerie LUMC een live performance bijwonen van Aki Takeda.