Gemeente Voorschoten

over berkhoutpark

Gemeente in gesprek met NIOD over Berkhoutpark

De gemeenteraad van Voorschoten bespreekt tijdens de eerstkomende commissie Burger en Bestuur, op donderdag 27 oktober, de kwestie van de naamgeving van het Berkhoutpark.

Onderwerp van gesprek is de heer Berkhout, die tijdens de Tweede Wereldoorlog (tot aan zijn overlijden in 1944) burgemeester was in Voorschoten. Na zijn overlijden, in 1944, hebben de toenmalige wethouders besloten het Raadhuispark voortaan het Burgemeester Berkhoutpark te noemen. Onder andere vanwege de mogelijke foute rol die de heer Berkhout volgens sommigen heeft gespeeld in de oorlog is er een verzoek tot naamswijziging van het park gekomen. Naar aanleiding van dit verzoek ziet de gemeenteraad zich voor een dilemma geplaatst. De verhalen en feiten die bekend zijn kunnen op meerdere manieren uitgelegd en geĂŻnterpreteerd kunnen worden. Bovendien is er geen zuiveringsonderzoek aanwezig omdat de heer Berkhout tijdens de oorlog is overleden.

Om de discussie te objectiveren heeft het college van B&W contact gezocht met het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam. Bij de bespreking zal aanwezig zijn de heer P. Romijn, directeur Onderzoek van het NIOD en auteur van het in 2006 gepubliceerde boek Burgemeesters in oorlogstijd.

Het gesprek zal zich toespitsen op de vraag hoe je het handelen van de heer Berkhout als burgemeester tijdens de oorlog kunt interpreteren in de context waarin hij als burgemeester in oorlogstijd functioneerde. Op basis van deze discussie zal de gemeenteraad besluiten of hij voldoende informatie voorhanden heeft om een besluit te nemen over de naamgeving van het Berkhoutpark of dat er nog nader onderzoek verricht moet worden.

* 13 oktober 2011