Universiteit Leiden

Hiphop, testjes, pretlab & meer: Kennisfestival Leiden 27-30 oktober

Ontdek hoe leuk wetenschap is in het Kennisfestival Leiden van 27-30 oktober. Met hiphop op 27 oktober en brein & stress in de Fear Factory op 29 oktober. En een wetenschapsdag van de Universiteit Leiden op 30 oktober boordevol activiteiten.

Hiphop

Beleef hiphop, met onder andere rapper Typhoon en DJ Muze Sick. Onderzoekster Rivke Jaffe vertelt hoe zij vanuit de culturele antropologie naar hiphop kijkt. Op de Hiphop University, het openingsevenement van het Leidse Kennisfestival op donderdag 27 oktober.

Brein & stress

Hoe reageert je brein op stress? Wat doet angst met je hersenen? Psychologen van de Universiteit Leiden geven tekst en uitleg op de Fear Factory op zaterdag 29 oktober.

Voor kinderen: pretlab & meer

Kinderen kunnen op de wetenschapsdag (30 oktober) zelf haargel maken, hun moeder in een tillift verplaatsen en DNA bouwen. Of te weten komen hoe internet werkt, horen of een vleesetende plant ook vogels vangt, luisteren naar kindervertellingen, toveren met kleuren, naar de sterren kijken en nog veel meer.

Test jezelf

Test hoe je oren werken en of je discrimineert. En welke straf zou jij een misdadiger geven en wat zegt de rechter? Doe de talenquiz, imiteer Turkse klinkers, race met een waterstofautootje, doe een wiskundepuzzel. Of bekijk je eigen cellen met een microscoop. Dit en nog veel meer testen en testjes voor jong en oud op de wetenschapsdag op 30 oktober!

Lekker luisteren

Altijd al meer willen weten over de zaak Lucia de B? Wilt u gezond oud worden? Snapt u wat biljarten te maken heeft met natuurkunde? Heeft u een overgevoelig kind? Wist u dat u een beetje een Neanderthaler bent? Zijn meisjes lief en jongens stout? Op de wetenschapsdag zijn er allerlei interessante lezingen over deze én andere onderwerpen.

Tussen Kunst en Kitsch voor archeologische voorwerpen

Als je iets hebt gevonden buiten of op zolder, waarvan je wilt weten wat het is en wat het waard is, kom dan je met je archeologische vondsten naar de Archeologische markt. Laat ze bekijken en beoordelen door Leidse archeologen tijdens de wetenschapsdag in het Kamerlingh Onnes Gebouw.

Films

Drie filmklassiekers over rechtszaken en een debat over het downloaden van films, met deskundigen uit de filmwereld en de advocatuur. Op zondag 30 oktober in het Kamerlingh Onnes Gebouw.

Open: Anatomisch Museum en Sterrewacht

Op de wetenschapsdag gaan deuren open die anders gesloten blijven. Het Anatomisch Museum in het LUMC en de Sterrewacht zijn open op 30 oktober. Ontdek de anatomie van de mens en de geheimen van de sterren. Let wel op, hier geldt: vol = vol!

Fotowedstrijd

Maak een foto op de wetenschapsdag en win een iTunes-tegoedbon

Programma

Het complete programma van de wetenschapsdag van de Universiteit Leiden op 30 oktober. Â

De wetenschapsdag is een onderdeel van het Kennisfestival Leiden, van 27- 30 oktober.