Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Wereldburgers gezocht voor Wereldbokaal

Gemeente Stichtse Vecht wil graag haar steentje bijdragen aan de millenniumdoelstellingen die in 2000 geformuleerd zijn door de Verenigde Naties. Daarom reikt de gemeente samen met SISABplus de Wereldbokaal uit: een stimulerings-/waarderingsprijs voor een groep, instelling of stichting uit Stichtse Vecht die zich actief inzet voor internationale ontwikkelingssamenwerking en hiermee de internationale verbondenheid wil verstevigen. Bent u lid van een instelling of stichting die voldoet aan deze omschrijving? Zorg dan dat de inschrijving uiterlijk 18 november 2011 binnen is.

De prijs bestaat uit een wereldbokaal en een klein geldbedrag. Deze prijs wordt op 8 december 2011 uitgereikt door waarnemend burgemeester mevrouw Van 't Veld. De vertegenwoordiger van de winnende organisatie die de prijs in ontvangst neemt, krijgt de titel Wereldburger. Deze Wereldburger moet iemand zijn die zich actief inzet (of anderen stimuleert om dat te doen) voor

* de bestrijding van extreme armoede; en/of voor
* duurzame ontwikkeling; en/of voor

* eerlijke wereldhandel en maatschappelijk verantwoord ondernemen; en/of voor

* een betere toekomst voor vluchtelingen.

Millenniumdoelstellingen

De Verenigde Naties hebben de millenniumdoelstellingen geformuleerd om de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Daarom komen voor de Wereldbokaal vooral projecten in aanmerking die een bijdrage leveren aan het realiseren van één of meerdere van deze doelstellingen. De acht millenniumdoelstellingen zijn:

1. uitbanning van extreme armoede en honger;
2. alle kinderen naar de basisschool;

3. gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen;
4. het tegengaan van kindersterfte;\

5. het tegengaan van moedersterfte;

6. het uitbannen van HIV/aids, malaria en andere ziekten;
7. bescheming van een duurzaam milieu;

8. een wereldwijd partnerschap voor ontwikkeling.

Inschrijving

Wilt u met uw project meedingen naar de Wereldbokaal? Zorg er dan voor dat uw inschrijving uiterlijk 18 november aanwezig is bij SISABplus p/a Ad van Dongen, Dreef 18, 3628 BK Kockengen of via dongenac@hetnet.nl.

Criteria

Het project dat u inschrijft moet voldoen aan de volgende criteria:
* Het project zal worden uitgevoerd met- of voor mensen, om hun leefsituatie op sociaal, politiek en/of economisch gebied te verbeteren.

* Met het project wordt een bijdrage geleverd om één of meerdere van de Millenniumdoelen te realiseren.

* Het project kan een nieuwe activiteit zijn of een aanvulling op een bestaande activiteit.

* Het project moet het komende jaar beginnen.
* De groep,instelling of stichting moet woonachtig of gevestigd zijn in de Gemeente Stichtse Vecht en dit jaar nog geen subsidie van de gemeente hebben ontvangen

SISABplus

In de voormalige gemeente Breukelen is de Wereldbokaal al een aantal keer uitgereikt. De verkiezing werd georganiseerd door de Stichting International Samenwerking Breukelen (SISAB). Deze Stichting heeft haar bestuur inmiddels uitgebreid met vertegenwoordigers uit de voormalige gemeenten Maarssen en Loenen, en draagt nu de naam SISABplus.