Algemene Onderwijsbond

27-10-2011

Kwaliteit moet weer leidend zijn bij invoering passend onderwijs

De Algemene Onderwijsbond sprak vandaag uitgebreid met ouderorganisaties over de invoering van passend onderwijs. Ouderorganisaties willen net als de AOb dat minister Van Bijsterveldt bij wet regelt welke zorgtaken een school minimaal moet kunnen dragen. Daarnaast zijn alle belangenclubs bezorgd over de gevolgen die de bezuiniging van 300 miljoen heeft op de kwaliteit van het stelsel.

Als de bezuiniging niet structureel wordt bijgesteld, kost dat het onderwijs 6000 formatieplaatsen, die door 9000 veelal parttimers worden ingevuld. `Als je die mensen kwijtraakt omdat het kabinet per se wil vasthouden aan de ingeboekte bezuiniging, dan is het gevolg dat onderwijsinstellingen minder kwaliteit kunnen leveren bij de opvang van alle (zorg)leerlingen. Dat heeft ook enorme gevolgen voor ouders, dus is het logisch dat zij onze zorg delen,' legt AOb-bestuurslid Liesbeth Verheggen uit.

Geen bonus maar banen
Voor de AOb ligt de oplossing voor de hand. Verheggen: `We roepen al weken `geen bonus maar banen'. In het onderwijs bestaat bijzonder weinig draagvlak voor prestatiebeloning. Daar staat aan het eind van deze kabinetsperiode wel 250 miljoen euro per jaar voor gereserveerd. Dat geld kunnen we veel beter gebruiken voor structureel baanbehoud onder ambulant begeleiders en een werkbare groepsgrootte in het speciaal onderwijs. De minister wil echter alleen praten over incidentele middelen die de pijn moeten verzachten.'

Omdat Van Bijsterveldt het regeerakkoord bij herhaling heilig verklaarde, stapte de AOb vorige week uit de onderhandelingsgesprekken met de minister. Andere organisaties praten morgen verder. `Het is natuurlijk afwachten wat er uit dat overleg komt, maar we hadden nog aan tafel gezeten als ik de indruk had dat de minister alsnog te overtuigen is van een structurele oplossing. Een andere aanpak is dan zinvoller. Het informele gesprek dat ik vandaag met de ouders had, heb ik in ieder geval als constructiever ervaren.' Nog voor de onderwijsbegroting wordt behandeld, zullen de diverse organisaties hun standpunten aan de Tweede Kamer kenbaar maken. `Het is goed dat we van elkaar weten waar we staan en dat we elkaar op dossiers kunnen vinden,' aldus Verheggen.

Basiszorg in de wet
Bij de uiteindelijke behandeling van de wet passend onderwijs zullen ouderorganisaties net als de AOb pleiten voor een wettelijke verankering van basiszorg in de wet. `Minister Van Bijsterveldt wil de invulling van het zorgaanbod overlaten aan de schoolbesturen die straks in samenwerkingsverbanden het passend onderwijs moeten inrichten. Dit geeft echter ongelooflijk veel onduidelijkheid: personeel moet weten wat er van ze wordt verwacht als het zorgleerlingen onder zijn hoede krijgt, ouders moeten weten wat voor zorg ze minimaal kunnen eisen en lerarenopleidingen moeten weten wat ze studenten moeten meegeven. We hebben dan ook met de ouderorganisaties afgesproken dat we elkaar op dit punt zullen ondersteunen.'