Woningstichting Land van Rode


Start Stadsdeelvisie Kerkrade-Oost I
(27 oktober 2011)
Op 20 oktober 2011 is in een flat aan de Voorterstraat in Bleijerheide de intentieovereenkomst getekend tussen woningstichting Land van Rode en de gemeente Kerkrade voor het opstellen van de Stadsdeelvisie Oost I. Namens de gemeente ondertekende wethouder Peter Thomas de overeenkomst. Directeur/bestuurder Ger Logister deed dit voor Land van Rode.

In de stadsdeelvisie wordt vastgelegd hoe stadsdeel Oost I wordt (her)ontwikkeld. Hierbij gaat het om de buurten Centrum, Rolduckerveld, Holz, Nulland en Bleijerheide. De planning is dat de stadsdeelvisie met een uitvoeringsprogramma in het voorjaar van 2012 door de gemeenteraad wordt vastgesteld. De stadsdeelvisie is een uitwerking van de opgave zoals die is gesteld in de Gemeentelijke structuurvisie Kerkrade 2010-2020.

Symbolische locatie
De locatie voor de ondertekening is symbolisch. Eerder brachten kunstenaars onder leiding van Jens Besser in het gebouw aan de Voorterstraat muurschilderingen aan tijdens de expositie Lak aan Braak. Ger Logister: Binnenkort starten woningstichting en gemeente op deze locatie met de omvangrijke sloopopgave als gevolg van de bevolkingskrimp en ten behoeve van verbetering van de leefbaarheid. Een soortgelijk traject is begin dit jaar gestart in Kerkrade-West.

Integrale visie De visie is integraal en zal naast fysieke ook sociale en economische aspecten bevatten. Het wordt een aansprekende en realistische visie waar gemeente en woningstichting samen met de inwoners en betrokken partijen de komende jaren actief mee aan de slag gaan. De projecten en plannen moeten ervoor zorgen dat bewoners en bezoekers in het stadsdeel Oost I er aangenaam kunnen wonen, werken, verblijven en ontspannen, aldus Peter Thomas.

Keuzes
In de visie worden keuzes gemaakt voor de korte, middellange en lange termijn op het terrein van:

- de transformatieopgave (o.a. het ontrekken van ruim 1.400 woningen tot 2020 voor het gehele stadsdeel Oost, waarvan een groot deel in Oost I);

- waardebehoud van gebouwen;

- de aanpak van leegstand en braakliggende terreinen;
- het aanbrengen van samenhang tussen deelgebieden en projecten;
- de afstemming van grensoverschrijdende ruimtelijke ontwikkelingen.

Participatie
Inmiddels is gestart met de analyse. Op 1 en 22 september 2011 waren er veldbezoeken en werkateliers met diverse partijen. Ook zijn in de afgelopen maanden 14 dialooggesprekken gehouden met verschillende bewoners verspreid over het gebied Oost I.

Communicatie
Gemeente en woningstichting zullen het komende jaar intensief communiceren over de stadsdeelvisie Kerkrade-Oost I. Daarbij zullen diverse communicatiemiddelen worden ingezet, waaronder een pagina via facebook (vanaf dinsdag 25 oktober). Met deze communicatievorm kunnen we alle bewoners, partijen en geïnteresseerden goed en snel informeren. Tevens hopen de samenwerkende partijen op veel ideeën en tips van alle partijen die praktisch gebruikt kunnen worden bij het opstellen van de stadsdeelvisie.

Doel
Uiteindelijk is het doel om de leefbaarheid te verbeteren en de noodzakelijke transformatie van het stadsdeel Oost I vorm te geven, waaronder de gemeentelijke ambitie om Kerkrade te ontwikkelen tot een Europese en gastvrije stad.