Woudagemaal presenteert lesmateriaal aan het onderwijs

Persbericht van Wetterskip Fryslan

LEMMER - Woensdagmiddag 26 oktober is in het Woudagemaal in Lemmer aan 40 docenten uit de regio nieuw lesmateriaal gepresenteerd. Dit materiaal is speciaal ontwikkeld voor een klassenbezoek aan het gemaal en het naastgelegen bezoekerscentrum. Het is bedoeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het lesmateriaal sluit aan bij de kerndoelen van het onderwijs.

Voor leerkrachten betekent het nieuwe lesmateriaal een unieke kans om aan de hand van een excursie naar het Woudagemaal leerlingen uit te leggen hoe de waterhuishouding in Fryslan wordt geregeld. Daarnaast staat het programma stil bij de technische werking van het gemaal. Het materiaal is woensdag 26 oktober met groot enthousiasme ontvangen. "Het bezoekerscentrum en het Woudagemaal maken de onderwerpen waterbeheer en stoomtechniek tot een ware beleving", aldus de docenten. Het lesmateriaal is te downloaden op www.woudagemaal.nl onder het kopje educatie.

Kathedraal van Stoom
Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, dat in1920 door koningin Wilhelmina is geopend, is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Nog steeds wordt het 91 jaar oude gemaal bij hoge waterstanden aangezet om de moderne gemalen en spuisluizen bij te staan tijdens het lozen van overtollig water uit de Friese boezemwateren. De'Kathedraal van Stoom' pompt dan maar liefst vier miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem naar het IJsselmeer.

Grote rol in Friese waterhuishouding
Het op peil houden van het water in de Friese sloten, vaarten en kanalen(Friese boezemwateren) is een van de taken van Wetterskip Fryslan. Soms moet er water in, soms moet er water uit. Daarom is een uitgekiend systeem van sluizen, gemalen, stuwen en dijken ontwikkeld. Het Woudagemaal heeft binnen dit netwerk een belangrijke functie. Het gemaal, dat staat voor de nooit aflatende strijd van de Nederlanders tegen het water, wordt door een vaste technische ploeg bediend en onderhouden. Mede door deze onderscheidende kenmerken staat het Woudagemaal, dat ook wel een 'Meesterwerk van waterbouwtechniek' wordt genoemd, sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum, dat met een loopbrug is verbonden aan het Woudagemaal, informeert bezoekers op een bijzondere manier over de functie en de werking van het gemaal. Een 3D-film en speciale animaties zorgen voor een magistrale beleving van stoom, water en architectuur.

Fotobijschrift
Het lesmateriaal werd gepresenteerd in de panoramazaal van het bezoekerscentrum.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
http://www.woudagemaal.nl



Razende Robot Reporter