GroenLinks

Werk-Gaat-Voor-Allesprincipe voor sociaal beleid

Bij de uitvoering van sociale zekerheid moet de klant altijd voor gaan, vindt Tweede Kamerlid Jesse Klaver. Het gaat niet om de instituten, maar om mensen. Misstanden bij het UWV moeten dus niet ten koste gaan van de dienstverlening en bij reorganisaties moeten de klappen vallen in de overhead. Klaver keert zich vooral tegen het afschaffen van 48 Werkpleinen en het veel te vaak inzetten van 'e-dienstverlening.' Hij wil een Werk-Gaat-Voor-Alles principe, waarmee het doel voorop blijft staan: mensen aan het werk helpen.

Klaver: "Wij willen dat sociaal beleid mensen in hun kracht zet. Ik ben er niet om de bestaande instituten en hun bestuur overeind te houden. GroenLinks wil dat de nieuwe baan altijd voor gaat."

Door de bezuinigingen van het kabinet verdwijnen 48 zogenaamde werkpleinen. Deze zijn juist een geslaagd voorbeeld van samenwerking tussen de verschillende uitvoeringsinstanties, waarbij het aan het werk helpen van mensen het enige is dat telt.

Klaver: "We investeren veel geld in het aan het werk krijgen van mensen, dat mag geen fopspeen zijn. Dan schrijf je mensen onterecht af en verlies je ook het draagvlak voor deze maatregelen. Iedereen weet dat we deze mensen straks heel hard nodig hebben."

Verder wil Klaver dat publiek geld zo effectief mogelijk uitgegeven wordt. Dat betekent dat bij een reorganisatie de uitvoering en dienstverlening als allerlaatste in aanmerking komen voor bezuinigen. Dus als de keuze is tussen een manager minder of snijden in re-integratie, wordt het het eerste.