Gemeente Hardenberg


Koninklijke onderscheiding voor Gerard Nijhof

27 oktober 2011

Gerard Nijhof uit Schuinesloot heeft woensdag een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Peter Snijders. Nijhof werd gedecoreerd tijdens zijn afscheid als voorzitter van de Raad van Beheer van DOC Kaas in Hoogeveen.

Tussen 1985 tot 2011 is Nijhof achtereenvolgens lid, secretaris en voorzitter van de Raad van Beheer van DOC Kaas in Hoogeveen geweest. DOC kaas biedt werkgelegenheid aan circa 200 werknemers en neemt momenteel melk af van circa 1.200 melkveehouders in Nederland en Duitsland. DOC Kaas vormt een belangrijke economische peiler in regio Drenthe en Overijssel.

Nijhof heeft als voorzitter van de Raad van Beheer een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van Cheese Partners Holland (CPH). CPH produceert en verscheept wereldwijd 11 % van de totale Hollandse kaasproductie.

Als voorzitter van de Raad van Beheer heeft hij zijn stempel gedrukt op de realisatie van het Zuivelpark in Hoogeveen met een kaasfabriek, pakhuizen, kantoren en noodzakelijke infrastructuur. In de periode 2001-2007 was Nijhof voorzitter van de stichting Keten Kwaliteit Melk. In die hoedanigheid wees hij op de economische voordelen van goede huisvesting, voeding en optimale verzorging van de dieren.

Boer in hart en nieren
Nijhof is een actieve boer en heeft een melkveehouderijbedrijf in Schuinesloot. Daarnaast was hij jarenlang voorzitter van onder andere de studievereniging Delar, de Vereniging Voor Bedrijfsvoorlichting in Hardenberg Streekbelang Schuinesloot/De Belte. Ook in het jeugd- en jongerenwerk was Nijhof actief als voorzitter van de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk in Slagharen.

Tenslotte was Nijhof lid van de Raad van Toezicht van de Rabobank Vaart en Vecht. Hier speelde hij bij twee fusies een belangrijke verbindende rol. Gerard Nijhof wordt voor zijn verdiensten voor de samenleving en inzet onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.