Gemeente Ede

donderdag, 27 oktober 2011

Inwoners Ede willen meer invloed op lokale politiek

Panelleden weten politici in Ede te vinden, maar zijn niet altijd tevreden met het effect van hun inspraak en contacten. Er is vooral behoefte aan tijdige communicatie over plannen en de mogelijkheid van inspraak voordat de politiek een standpunt heeft ingenomen. Dit blijkt uit een onderzoek onder het Inwonerspanel van de gemeente Ede.

Inwonerspanel

Het inwonerspanel bestaat uit ruim 1400 inwoners van de gemeente Ede. Het panel krijgt ongeveer 4 keer per jaar een vragenlijst over verschillende thema's voorgelegd. Ongeveer de helft van het panel heeft de vragenlijst ingevuld.

Invloed

Ongeveer de helft van de panelleden heeft de afgelopen 12 maanden contact gehad met de gemeente Ede. In de meeste gevallen voelen zij zich ook serieus genomen door de gemeente. Een kwart voelt zich niet serieus genomen.

Betrokkenheid

Zes van de tien panelleden volgen de lokale politiek. Ruim driekwart voelt zich in het contact met de gemeente serieus genomen. Het Inwonerspanel geeft de gemeenteraad van Ede een rapportcijfer 6,2. Ongeveer vier van de tien panelleden hebben het gevoel dat hun mening er niet echt toe doet en de gemeenteraad zijn werk te veel achter gesloten deuren doet.

Beeld

Het beeld dat de panelleden hebben over de gemeenteraad is gemengd: 38% vindt dat de gemeenteraad voldoende van zich laat horen en zien aan de burgers; 22% daarentegen is van mening dat de gemeenteraadsleden niet echt openstaan voor de mening van de burger.

Participatie

Panelleden willen zelf ook meedoen. Voor de eigen straat willen panelleden zich meer inzetten dan voor de wijk/dorp of voor de gemeente als geheel. Het liefst willen panelleden meepraten over keuzes en het nemen van beslissingen. Zelf plannen bedenken en uitvoeren zijn minder populair. Graag zouden panelleden zien dat de gemeente hen actief benadert.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Henk Faas, communicatieadviseur, (0318) 68 01 38 of per e-mail henk.faas@ede.nl

De rapportage "Politieke betrokkenheid" van het Inwonerspanel is te downloaden via ede.nl. Zelf ook meepraten over verschillende onderwerpen? Meld u aan voor het Inwonerspanel via inwonerspanel@ede.nl