ABU

27 okt 2011 Persbericht: Ruim 12.000 leerwerkbanen op de tocht in de uitzendbranche

Kabinet voornemens WVA Onderwijs aan te passen

Het ministerie van Financiën is van plan de regeling-WVA Onderwijs aan te passen. Hierdoor kunnen uitzendbureaus geen beroep meer doen op dit belastingvoordeel. Een dergelijk besluit is zeer schadelijk voor de arbeidsmarkt en de grote rol die uitzendbureaus spelen in het opleiden van vaak laaggekwalificeerde uitzendkrachten in leerwerktrajecten. Direct gevolg: zoân 12.000 leerwerkplekken voor jongeren staan op de tocht en de uitzendbranche luidt de noodklok. Vandaag is een statement, samen met de handtekeningen van 2000 lerende en werkende uitzendkrachten, aangeboden aan CDA-Kamerlid en woordvoerder Financiën Pieter Omtzigt.

Hans Kamps, voorzitter ABU: âUitzendondernemingen helpen ruim 12.000 jongeren aan leerwerkbanen, vaak jongeren zonder startkwalificatie worden opgeleid voor beroepen in de techniek, zorg, logistiek of administratie. Niet toevallig de sectoren waar op termijn een groot tekort aan vakmensen ontstaat. Uitzendondernemingen investeren, als werkgever, in deze jongeren en nemen de begeleiding, risicoâs en kosten voor de complete opleiding op zich. Uitzenders die dergelijke inspanningen leveren moeten zelf het belastingvoordeel kunnen genietenâ.

Het kabinet heeft echter besloten dat het belastingvoordeel niet meer toekomt aan de uitzendonderneming maar aan de opdrachtgever van de uitzendonderneming. Het ministerie van Financiën noemt dit een âverduidelijkingâ van de regeling. Met het voorstel gaat staatssecretaris Weekers volledig voorbij aan de grote scholingsrol die de uitzendbranche inmiddels zelf vervult. Het zal een flinke rem zetten op de opleidingsinspanningen van uitzendondernemingen. âLaten we ervan uitgaan dat een verstandige Tweede Kamer dit corrigeert en de uitzendkrachten niet in de kou laat staan,â aldus Kamps.

Kamps vindt het voorstel onbegrijpelijk. âHet staat haaks op het overheidsbeleid waarin het kabinet de uitzendsector juist een grotere rol wil geven in de bemiddeling en kwalificatie van kwestbare groepen op de arbeidsmarkt. De branche moet dan wel goed worden gefaciliteerd. Bovendien is het vreemd dat juist dit kabinet ingrijpt in de markt waar uitzendondernemingen en opdrachtgevers 12.000 keer per jaar samen goede afspraken maken over de kosten en opbrengsten van een leerwerkbaan. Daar moet de overheid zich niet mee bemoeien, zeker niet als de maatregel ook nog eens onnodig enorme administratieve rompslomp met zich mee brengt.â

Download het statement


Zie het origineel
Remco Icke

icke@abu.nl
020 - 655 82 04
06 - 22 45 09 22