Nieuw-Vlaamse Alliantie



Europees akkoord positief, nu zelf Europese aanbevelingen uitvoeren

klok 27 oktober 2011

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Kamerfractieleider Jan Jambon hopen dat het bereikte akkoord op de Europese Top erin slaagt om de financiële markten gerust te stellen en de crisis in de eurozone doortastend aan te pakken. Dit is cruciaal voor het herstel van ons financieel en economisch systeem en bijgevolg voor de welvaart van onze bevolking.

Bart De Wever en Jan Jambon roepen alle politieke partijen in België op om nu zelf de hand aan de ploeg te slaan en zo snel mogelijk de zes Europese aanbevelingen integraal door te voeren. We moeten als lidstaat immers eerst en vooral orde op zaken stellen in eigen land. Als België wil vermijden dat het zoals Italië onder curatele gezet wordt door de EU, moeten we nu dringend onze geloofwaardigheid binnen de EU opkrikken.

We moeten nu op korte termijn een begroting voor 2012 indienen. Als Elio Di Rupo nu niet eerstdaags met resultaten komt, dan wil de N-VA steun verlenen aan Yves Leterme om de begroting op te stellen. Deze begroting moet in de lijn liggen van de Europese aanbevelingen. De N-VA blijft bereid om in het parlement een "coalition of the willing" te vormen om deze aanbevelingen NU op de sporen te zetten.

Concreet betekent dit dat we zes maatregelen moeten nemen:
1. We moeten zo snel mogelijk ons begrotingstekort wegwerken, voornamelijk door structurele besparingen op de uitgaven i.p.v. door nieuwe inkomsten.


2. We moeten ons pensioenstelsel en onze arbeidsmarkt hervormen om de kosten van de vergrijzing in te tomen.


3. We moeten onze financiële sector versterken, het toezicht op de banken aanscherpen en vermijden dat de fouten uit het verleden opnieuw herhaald worden.


4. We moeten het systeem van de loonindexering niet afschaffen maar wel hervormen, zodat we competitief blijven t.a.v. onze buurlanden.


5. We moeten onze sociale zekerheid en arbeidsmarkt hervormen in functie van groei en activering.


6. We moeten meer concurrentie tot stand brengen in onze dienstensectoren.

Alle landen in Europa zijn volop bezig om deze aanbevelingen uit te voeren. In Duitsland is dit reeds enkele jaren geleden gebeurd door de roodgroene regering o.l.v. Gerhard Schröder. Dit zijn m.a.w. geen asociale maatregelen, maar maatregelen die ervoor zorgen dat we onze welvaart en onze sociale zekerheid op een structurele manier kunnen verankeren. Als we niets doen, gooien we onze welvaart te grabbel. Aan al wie Europeesgezind is, vraagt de N-VA om samen dringend te handelen. Geen woorden maar daden. Auteur(s): Bart De Wever, Partijvoorzitter Jan Jambon, Kamerfractieleider Contactinfo:

Jeroen Overmeer, partijwoordvoerder E-post: jeroen.overmeer@n-va.be