Nieuw-Vlaamse Alliantie



Op vraag van N-VA komt erkenning klinisch psycholoog dichterbij

klok 27 oktober 2011

Het federale parlement zal de regering vragen om eindelijk werk te maken van erkenning de klinisch psycholoog. Dat heeft de Kamercommissie Volksgezondheid vanochtend unaniem beslist, op voorstel van N-VA-Kamerleden Manu Beuselinck en Reinilde Van Moer. "Voor heel wat gezondheidsproblemen is een multidisciplinaire aanpak nodig. De rol van een klinisch psycholoog is hierbij erg belangrijk. Dankzij de erkenning van het beroep moeten zij hun rol voluit kunnen spelen."

Alle gezondheidsberoepen worden gereglementeerd in het Koninklijk Besluit nr. 78. Om het werkveld van de klinische psychologie af te bakenen moet dat KB dus worden gewijzigd. "We zien meer geestelijke gezondheidsproblemen in onze samenleving. Nu al neemt de klinisch psycholoog zijn rol op in de multidisciplinaire aanpak. Het is dan ook normaal dat het beroep van de klinisch psycholoog eindelijk gereglementeerd wordt," aldus Manu Beuselinck. Door de erkenning zullen zij sneller en beter in de patiëntenzorg worden ingeschakeld: dat is de overtuiging van de N-VA-Kamerleden.

Het dossier sleept al aan van begin 2000: toen al werden beroepsgroepen en onderwijsinstellingen gehoord. Daarna volgden diverse wetsvoorstellen, maar tot een politieke beslissing kwam het nooit.

Kinderpsychiatrie betekende doorbraak

"De eigenlijke doorbraak kwam er tijdens de bespreking van een resolutie over kinderpsychiatrie," zegt Reinilde Van Moer. "In april hadden we bij de bespreking van een resolutie over onverklaarde lichamelijke klachten voorgesteld om de regering ook te vragen eindelijk werk te maken van de erkenning van de klinische psychologie. Toen vonden we hiervoor geen meerderheid. Vandaag hebben we in het kader van deze resolutie meer succes."

De regering krijgt nu de opdracht om het KB nr. 78 te wijzigen en ruimte te creëren voor het werk van de klinisch psycholoog. "Dat betekent tegelijk dat we de regering hierop kunnen aanspreken. We zijn dat ook vast van plan," aldus Reinilde Van Moer. Auteur(s): Manu Beuselinck, Kamerlid Reinilde Van Moer, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be