Nederlands Uitgeversverbond

NDP Nieuwsmedia spreekt Eurocommissaris over publieke omroep


* 27 oktober 2011

*

NDP Nieuwsmedia heeft met de Eurocommissaris voor Mededinging, Joaquín Almunia, gesproken over de Nederlandse goedkeuringsprocedure voor nieuwe diensten van de publieke omroep. De vertegenwoordiging van NDP Nieuwsmedia heeft de Eurocommissaris gewezen op de minimale uitleg van de ex ante toets, zoals deze wordt beoogd door de Europese Commissie.

Het gesprek met commissaris Almunia dat op 24 oktober in Brussel plaatsvond, volgt op de uitspraak van de Raad van State in de zaak tussen de brancheverenigingen van commerciële media en de minister van OCW. De Raad van State oordeelde in september dat de minister in de goedkeuringsprocedure voor nieuwe diensten van de publieke omroep juist heeft gehandeld. Inmiddels is de indiening van een klacht bij de Europese Commissie in voorbereiding.

De Europese Omroepmededeling stelt dat de minister een goedkeuringsprocedure moet volgen voor nieuwe diensten van de publieke omroep om de publieke meerwaarde van deze diensten af te wegen tegen de marktverstoring. Volgens de commerciële media legt de minister de Europese regels te beperkt uit en worden de belangen van de private sector onvoldoende meegewogen. Omringende landen in Europa hebben een veel strengere goedkeuringsprocedure voor de publieke omroep in vergelijking met Nederland.

NDP Nieuwsmedia wil een faire uitgangspositie voor privaat gefinancierde media in de concurrentie met de publieke omroep. Alleen dan kan een pluriforme pers behouden blijven.