Stadsdeel Amsterdam Centrum

fietsen aan

---

Centrum pakt overlast fout geparkeerde fietsen aan

27 oktober 2011

Stadsdeel Centrum stelt aangescherpte regels in voor fietsparkeren ter hoogte van het Barlaeus gymnasium en Paradiso. Veel fietsen worden daar geplaatst buiten de aanwezige fietsvoorzieningen en zorgen daarmee voor veel overlast. De afgelopen jaren is daar de toegankelijkheid van de stoep verslechterd en de veiligheid van de vluchtwegen komt in het geding. Dit is onnodig, omdat er een gratis overdekte fietsenstalling naast Paradiso is.

Aangescherpte regels

Fietsen die fout geparkeerd worden, worden onder de aangescherpte regels direct verwijderd. Het stadsdeel heeft borden geplaatst waarop wordt aangegeven dat er niet buiten de fietsvoorzieningen geparkeerd mag worden. De gebiedsaanwijzing is een verdere aanscherping van de regels uit de APV (algemene plaatselijke verordening) die voor de hele stad gelden. Op het stationseiland rondom Amsterdam Centraal station geldt op dit moment al een gelijke regelgeving voor fietsen, zoals nu wordt ingesteld tussen Weteringschans 1 t/m 33 aan beide zijden.

Eerder heeft het stadsdeel een proef gehouden met het Barlaeus gymnasium waarbij de scholieren de mogelijkheid kregen om voor aanvang van de les hun verkeerd geplaatste fietsen in de stalling te plaatsen. Uit de proef bleek dat wanneer het ondergrondse Fietspunt naast Paradiso wordt gebruikt, er voldoende ruimte op straat overblijft en er geen overlast is voor andere weggebruikers. Het Fietspunt biedt ruimte aan 280 fietsen en biedt daarmee voldoende ruimte als alternatief voor het plaatsen van fietsen buiten op straat.

Leidseplein

De aanpak van fietsenoverlast ter hoogte van het Barlaeus gymaniseum en Paradiso past in de aanpak van overlast van fietsen in het Leidsepleingebied. Op, en rondom het Leidseplein creëert het stadsdeel extra parkeerruimte voor fietsen om de hinderlijk geplaatste fietsen op straat te verminderen. Op korte termijn komen er drie fietspontons die plaats bieden aan extra 350 fietsen en worden de andere bestaande voorzieningen uitgebreid.

Lees verder

Fietsparkeren in Centrum

---