Gemeente Soest

Gemeente controleert inhoud afvalcontainer

27 oktober 2011

In november start de gemeente met de uitvoering van een toezichtactie die gericht is op de inhoud van de minicontainer voor restafval.

Voor het scheiden van afval zijn regels. Het is algemeen bekend dat groente-, fruit- en tuinafval (gft), oud papier en karton, glas, textiel en plastic verpakkingsmateriaal gescheiden moet worden gehouden van het restafval.

In de praktijk blijkt dat dit niet altijd het geval is. De buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente gaan daarom vanaf 14 november toezicht houden op het gescheiden aanbieden van afvalstoffen.

Per jaar wordt in de gemeente Soest zo'n 10.000 ton restafval ingezameld. Uit sorteeranalyses blijkt dat 2/3 deel van dit restafval bestaat uit recyclebaar afval, zoals gft of oud papier. Er kan dus in Soest nog veel beter afval gescheiden worden dan dat nu wordt gedaan.

De gemeente heeft bovendien berekend dat als al het afval in Soest vanaf de basis wel goed wordt gescheiden, dit elk huishouden een lagere afvalstoffenheffing kan opleveren van 30 euro. Om inwoners hier nog bewuster van te maken, start de gemeente daarom een speciale toezichtactie op het restafval.

Hoe gaat de toezichtactie in zijn werk?

Steekproefsgewijs zullen in iedere wijk een aantal groene mini-containers voor restafval onderzocht worden. Als in deze container groente-, fruit en/of tuinafval, oud papier en karton, glas, textiel, plastic verpakkingsmateriaal of elektrische apparaten wordt gevonden, krijgt de container een gele sticker.

Op deze sticker is aangegeven welke gescheiden afvalstromen in de restafvalcontainer zijn aangetroffen. Als in een container klein chemisch afval wordt aangetroffen, dan wordt op de container een rode sticker geplakt en wordt deze mini-container niet geleegd.

Na november volgt er in het nieuwe jaar opnieuw een controle. Als dan blijkt dat in een container met een gele sticker weer niet-gescheiden afval wordt aangeboden, volgt er direct een rode sticker. De container wordt dan niet eerder geleegd dan nadat de inwoner het afval op de juiste wijze gescheiden aanbiedt.