Technologie Stichting STW

STW project wint Academische Jaarprijs 2011

donderdag 27 oktober 2011

STW projectleider Van Wezel (Universiteit Leiden) heeft woensdagavond met zijn team de Academische Jaarprijs 2011 gewonnen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW reikte de prijs van 100.000 euro uit. Team Van Wezel ontving de prijs voor het project âAntibiotica Gezocht!â. Het project maakt onderdeel uit van het STW-perspectief programma GenBiotics.

De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt team Van Wezel voor de realisatie van een permanente opstelling in de microZoo van Artis, een expositie in museum Boerhaave en innovatief lesmateriaal voor het VWO. âMet deze prijs kunnen wij leerlingen interesseren voor wetenschappelijk onderzoek in het algemeen en voor microbiologie en antibiotica in het bijzonder.â Het Leidse team maakte de afgelopen jaren naam met de zoektocht naar nieuwe antibiotica. Teamcaptain Gilles van Wezel: âEr zijn heel dringend nieuwe antibiotica nodig. Die resistente bacteriën gaan nooit meer weg. Maar je hoeft er ook niet paniekerig over te doen. Met de mogelijkheid om het gehele DNA in kaart te brengen zijn we bijvoorbeeld op het spoor gekomen van informatie die wijst op het bestaan van zogenaamde slapende antibiotica. Deze zijn dus bij het screenen tot nog toe gemist. De vraag is alleen nog: hoe maak je ze wakker?â

De Academische Jaarprijs wordt sinds 2005 toegekend aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. In mei van dit jaar koos een deskundige jury onder leiding van juryvoorzitter Paul Schnabel drie finalisten. De teams van Leids Universitair Medisch Centrum, Maastricht University en Universiteit Leiden presenteerden hun plannen in NRCHandelsblad, nrc.next, op de websites van Labyrinten de Academische Jaarprijs.

Tijdens de finaledag op 26 oktober verzorgden de drie finalisten presentaties voor juryleden David Lentink, Hein Meijers, Isolde Hallensleben, Jelle Reumer, Juliette Walma van der Molen en voorzitter Paul Schnabel. De teams lichtten hun plannen toe ten overstaan van publiek en beantwoordden vragen van de jury. Meer informatie op: www.academischejaarprijs.nl.