GroenLinks
Escalatie eurocrisis lijkt voorkomen, oplossing nog niet bereikt

Dankzij het akkoord dat de regeringsleiders van de eurozone vannacht bereikten, lijkt een escalatie van de eurocrisis voorkomen. Van een overtuigende oplossing van de crisis is echter nog geen sprake, zeggen GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap en haar collega in het Europarlement Bas Eickhout. Daarvoor bevat het akkoord nog teveel losse eindjes en zwakke plekken.

Structurele oplossingen ontbreken vooralsnog

Een escalatie van de eurocrisis lijkt voorkomen, maar de brand is nog niet helemaal geblust, stelt Sap. Een goede uitwerking voor structurele oplossingen ontbreekt nog. Er moet niet alleen naar de korte termijn gekeken worden.

"Gebruik deze tijd voor een politiek bestuur in Brussel, voor het aanpakken van de financiële sector en voor een stevig duurzaam Europees hervormingspakket dat perspectief op groei biedt. In de fractie gaan wij het pakket zorgvuldig wegen. Wij willen 110% bereidheid zien bij dit kabinet dat er gewerkt wordt aan de structurele oplossingen en dat zwaar meewegen bij het beoordelen van het crisispakket", zegt Sap.

"De regeringsleiders hebben vannacht tijd gekocht", concludeert Eickhout. "Die tijd zullen ze moeten benutten om de crisis echt op te lossen, de banken veiliger te maken, de financiële markten in te tomen en de fundamenten van euro te verstevigen."

Nog geen 'big bazooka'

Veel van de genomen besluiten, zoals die over de vergroting van het blusvermogen van het euronoodfonds EFSF en de versterking van het economisch bestuur van de eurozone, moeten nog een nadere invulling krijgen.

"Het blusvermogen van het noodfonds wordt vergroot, maar anders dan premier Rutte zou ik het nog geen 'big bazooka' durven noemen", zegt Sap.

Lucht voor de Grieken?

Volgens Eickhout krijgen de Grieken krijgen wat lucht, maar onvoldoende perspectief. Een staatsschuldquote van 120 procent in 2020, waar de regeringsleiders op mikken, is nog steeds fors. Het blijft onzeker onzeker of voldoende private beleggers mee zullen doen aan de vrijwillige afschrijving op de Griekse schulden.

"Dat maakt het des te belangrijker om het ineenschrompelen van de Griekse economie te stoppen met een Marshallplan voor investeringen", stelt Eickhout. "Daarover zijn vannacht helaas geen nieuwe afspraken gemaakt."

Het veelbelovende Heliosproject, dat beoogt om Griekenland tot topleverancier van zonne-energie te maken, wordt wel aangestipt in de slotverklaring van de regeringsleiders, maar niet expliciet gesteund.

Hervormingen in Italië

De hervormingsplannen van de Italiaanse brokkenpiloot Berlusconi zijn nog lang geen werkelijkheid. "Als bijvoorbeeld Berlusconi zijn hervormingsbeloftes niet nakomt, kunnen de financiële markten maar al te snel weer gaan twijfelen aan het blusvermogen van het noodfonds", stelt Eickhout.

Het was veel overtuigender geweest als het EFSF was gaan samenwerken met de Europese Centrale Bank (ECB), die onbeperkt geld kan uitlenen. Helaas is deze optie voor Duitsland nog steeds taboe. Eickhout: "Daarmee blijft de onzekerheid over de bereidheid van de eurolanden om de muntunie overeind te houden voortbestaan."

Eickhout wijst erop dat de positieve reacties op de beurzen slechts ten dele te danken zijn aan de besluiten van de regeringsleiders. "Even belangrijk is de verklaring, gisteren, van toekomstig bankpresident Draghi dat de ECB klaar blijft staan om staatsobligaties van probleemlanden op te kopen. Dat toont aan dat de ECB onmisbaar is bij het blussen van de eurobrand."

Toekomstige crises voorkomen

Om toekomstige schuldencrises te voorkomen moet de muntunie worden aangevuld met een economische unie, zo stellen nu ook de regeringsleiders. Maar het valt op dat de passages in de slotverklaring over de coördinerende rol van de Europese raad van regeringsleider en de Eurogroep veel gedetailleerder zijn dan die over de rol van de Europese Commissie, stelt Eickhout.

"Het kabinet-Rutte zal nog stevig aan de bak moeten als zij het zwaartepunt van het begrotingstoezicht en het economisch bestuur in de eurozone bij de Europese Commissie wil leggen. Dat is nodig om de stap te kunnen zetten van besloten onderonsjes naar democratisch gecontroleerd beleid."