Gemeente Bodegraven-Reeuwijk


Realisatie BIZ Zoutman stap dichterbij

ondertekening samenwerkingsovereenkomst BIZ (links wethouder Goudbeek)

Op 25 oktober 2011 heeft de gemeente een BIZ-realisatieovereenkomst gesloten met de Vereniging Bedrijventerrein Zoutman. Een BIZ - Bedrijven Investeringszone - biedt ondernemers de kans om gezamenlijk te investeren in een veilig en aantrekkelijk bedrijventerrein.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk ziet een grote meerwaarde in - het samenwerken met - een BIZ, zoals op bedrijventerrein Zoutman in Reeuwijk-Brug. Op één voorwaarde, namelijk dat dit gedragen wordt door de meerderheid van de ondernemers. In de realisatieovereenkomst die tussen de Vereniging Bedrijventerrein Zoutman en de gemeente wordt gesloten, worden onder andere afspraken gemaakt over de kwaliteit en het onderhoudsniveau van de openbare ruimte van het bedrijventerrein, en over de toetsing hierop.

Het bestaan van een BIZ ontslaat de gemeente niet van haar verplichting om de openbare ruimte deugdelijk te onderhouden. Op bedrijventerrein Zoutman is op dit moment sprake van achterstallig onderhoud. Samen met nieuw geraamd onderhoud voor de BIZ periode van 4 jaar, wordt in de komende periode in overleg met de vereniging gestreefd naar een optimale inzet van gemeentelijke middelen. Hierbij kan ook gekeken worden naar de door ondernemers gewenste aanpassingen in het gebied, zoals bijvoorbeeld de aanleg van meer parkeerplaatsen.

Samen investeren voor meer resultaat

Een goede uitstraling is een visitekaartje voor de gebruikers en eigenaren van de panden. Bovendien leidt gezamenlijk investeren tot meer budget, meer slagkracht en voorzieningen die collectief vaak goedkoper en effectiever zijn.

Eerlijke verdeling van lusten en lasten

Een BIZ is een instrument vóór en dóór ondernemers. De ondernemers bepalen. Als een meerderheid van de ondernemers voor is, betalen alle ondernemers mee. Een eerlijke verdeling dus van lusten en lasten. De heffing wordt opgelegd op basis van een vast percentage van de WOZ-waarde. De heffing wordt alleen opgelegd aan de gebruikers van niet-woningen binnen de zone. Alleen als er bij de gemeente geen gebruiker/huurder bekend is, wordt de eigenaar aangeslagen. Volgens de wettelijke regeling mag de gemeente een percentage van de heffing inhouden voor de ambtelijke kosten. Het college heeft er echter voor gekozen om dit niet te doen, zodat alle gelden direct ten goede komen aan het bedrijventerrein.

BIZ bijeenkomst

Tijdens de vervolg BIZ bijeenkomst van de Vereniging Bedrijventerrein Zoutman op maandag 31 oktober om 17.00 uur wordt het BIZ plan met activiteiten en de meerjarenbegroting gepresenteerd aan de ondernemers. Deze bijeenkomst vindt plaats bij Vergeer Bouw aan de Edisonstraat 46.

Vervolg

Op 14 december behandelt de gemeenteraad het instellen van de BIZ op bedrijventerrein Zoutman. Na instemming volgt begin januari 2012 een formele draagvlakmeting. Pas als er volgens de experimentenwet BIZ-zones sprake is van voldoende draagvlak, wordt de overeenkomst van kracht. Dan zal de heffing op basis van de WOZ-waarde worden opgelegd, tegelijk met de OZB aanslag.