Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 26-10-2011 Geschillen Overlegwet bij de huurcommissie

Het wetsvoorstel Uitbreiding geschillenbeslechting huurcommissie is deze maand door zowel de Tweede als de Eerste Kamer aangenomen. Daarmee is de wetswijziging een feit en wordt die waarschijnlijk in de eerste helft 2012 van kracht.

Binnenkort kunnen huurdersorganisaties en bewonerscommissies geschillen in het kader van de Overlegwet voorleggen aan de huurcommissie. De leges (kosten voor werkzaamheden van de overheid) voor die geschillen op grond van de Overlegwet (Wet op het overleg huurders verhuurder, Wohv) moeten door de verzoeker worden betaald. Ook indien hij in het gelijk wordt gesteld.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/3mensenopeenrij.jpg Met het oog op de gewenste laagdrempeligheid van de beslechting van Overlegwet-geschillen door de huurcommissie, komen de kosten niet boven de griffierechten bij de rechter uit. De hoogte van de leges is daarom EUR 100.

De Woonbond is erg blij met deze wetswijziging en heeft zich er jaren hard voor gemaakt om dit gerealiseerd te krijgen. Minister Donner van BZK heeft aangekondigd dat via de website van de huurcommissie (www.huurcommissie.nl) en via www.rijksoverheid.nl informatie beschikbaar zal komen over de mogelijkheid van geschillenbeslechting in het kader van de Overlegwet.

Op de website van de huurcommissie zal omschreven worden wat partijen moeten doen om een verzoek in te dienen. Ook kunnen partijen informatie krijgen via het gratis telefoonnummer van de huurcommissie vanaf het moment dat de wetswijziging in werking is getreden (datum nog onbekend, maar in elk geval op zijn vroegst in de eerste helft van 2012). Ook belangenorganisaties zoals Aedes en de Nederlandse Woonbond hebben een rol in de voorlichting, aldus de minister.

.