D66

donderdag 27 oktober 2011

Belofte Arabische Lente in gevaar

Europarlementariër Marietje Schaake heeft donderdag in het Europees Parlement haar zorgen geuit over de verslechterende situatie in Egypte, Syrië en Bahrein - drie landen die de zogenoemde Arabische Lente doormaken.

"De Arabische wereld staat op een keerpunt. Als we niet oppassen en het tij keren, gaat de belofte van de revolutie verloren." Het Europees Parlement stemde in met een resolutie die Schaake opstelde om de nieuwe regimes aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.

Sakharovprijs

Op initiatief van D66 kent Europa de Sakharovprijs, de EU-mensenrechtenprijs, dit jaar toe aan vijf Arabische activisten die de revoltes in Noord-Afrika en het Midden-Oosten ontketenden. Onder hen ook wijlen Mohamed Bouazizi, de Tunesiër die zichzelf in brand stak en daarmee de demonstraties op de been hielp. Schaake: "De mensen in die regio hebben op dit moment alle steun nodig om de geschetste perspectieven van de Arabische Lente waar te maken."

Egyptische leger gedraagt zich als Mubarak

In Egypte gedraagt het leger zich inmiddels niet anders dan de regering van Mubarak, stelt Schaake. "De belofte van de revolutie wordt kapot gemaakt. Dat er al 12.000 burgers door militaire rechtbanken zijn veroordeeld, is onacceptabel. De gevangengenomen blogger Maikel Nabil is inmiddels het symbool van de intimidatiecampagne van het leger tegen de jeugd van de revolutie."

Het Europees Parlement houdt het leger aan zijn belofte de noodtoestand in Egypte op te heffen, en wil dat de vrijheid van meningsuiting voor iedereen wordt gegarandeerd. Op 9 oktober kwamen in Cairo minstens 25 burgers om het leven toen het leger een demonstratie van Koptische christenen neersloeg.

Meer druk op Syrië

Schaake vindt daarnaast dat de EU de druk op Syrië moet opvoeren en dat president Al-Assad voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moet verschijnen vanwege de schending van mensenrechten. Ook daarvoor kreeg Schaake het Europees Parlement aan haar zijde. De EU kan en moet volgens D66 meer doen als grootste handelspartner van het land. "We moeten de geldschieters van Al-Assad waarschuwen", stelt Schaake. "Als ze met hem zaken doen, kunnen ze de handel met de EU vergeten."

Ook moet er een breder verbod komen op investeringen in en transacties met Syrië. "Er zijn aanwijzingen dat Europese bedrijven een actieve rol vervullen bij het financieren en faciliteren van de geweldscampagne van de Syrische regering, bijvoorbeeld door wapens te leveren of afluisterapparatuur." Schaake vraagt daarnaast aandacht voor de veiligheid van Syriërs die in de EU wonen. Zij en hun families zijn regelmatig slachtoffer van intimidaties door Syrisch ambassadepersoneel in Europa.

Artsen en verplegers doelwit

Schaake leidt in het Europees Parlement de campagne om aandacht te vragen voor het geweld tegen artsen en verplegers in Bahrein en Syrië. Meer dan 25 artsen en verplegers zijn in Bahrein veroordeeld tot lange celstraffen, enkel en alleen voor het bieden van medische hulp. "In Syrië en Bahrein worden artsen mishandeld en ontvoerd uit noodhospitalen. Er wordt vanuit ambulances op demonstranten geschoten en patiënten zijn in hun ziekenhuisbed gemarteld. Veel cynischer kan het niet", meent Schaake. Het bieden van medische hulp is voor artsen een verplichting. Ieder mens heeft daarnaast recht op medische hulp in een veilige omgeving.