Gemeente Aalten


Reactie op berichtgeving in de media over robotstofzuigers

Aalten: Robotstofzuiger in plaats van poetsvrouw

Zo luidde vorige week de kop in de nieuwsmedia naar aanleiding van het besluit van het college om bezuinigingen door te voeren bij de inzet van `hulp bij het huishouden'. Wij hebben hierop veel reacties ontvangen, zowel positieve als negatieve. We willen het bericht in de media graag nader toelichten.

De komende tijd willen wij een pakket aan maatregelen invoeren waarmee we het beschikbare Wmo budget doelmatiger in kunnen zetten. Het inzetten van een robotstofzuiger is maar een van de mogelijkheden die wij voor ogen hebben. Andere mogelijkheden zijn het inzetten van een boodschappendienst, een was- en strijkservice, maar ook gaan we kritischer kijken naar de normtijden die nu voor huishoudelijke hulp worden gehanteerd, of de financiële armslag die de cliënt zelf heeft.

Natuurlijk worden deze veranderingen van te voren besproken en beoordeeld of dit de juiste oplossingen zijn voor de betreffende cliënt.

Ook zullen de veranderingen niet van de één op de andere dag ingevoerd worden. Eerst wordt er getest en hebben wij hierover nauw contact met een thuiszorgaanbieder. Deze maatregelen moeten er in de toekomst toe leiden dat we binnen het beschikbare budget voor huishoudelijke hulp blijven en dat we het geld zo goed mogelijk inzetten voor de meest kwetsbare doelgroep. Daarnaast hebben wij ons erg verbaasd over het woord `poetsvrouw'. Wij praten liever over hulp in de huishouding of